Денков обеща изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй” по “уникална технология”, до 2-3 години щели да са готови

Днес с решение на Министерския съвет ще стартира строителството на 7-и блок. Ще бъдат отпуснати още 500 млн. лв. за капитализиране на предприятието, което ще отговаря за реализацията на проекта. То трябва да започне преговори със строителните фирми. Срокът, който се предвижда е 2033 г., обяви премиерът Николай Денков.

Със същото решение започва и строежът на блок 8. Идеята е той да върви успоредно с този на 7-и блок. “И двата трябва да бъдат завършени за две-три години”, каза Денков без да обясни противоречието с предишното си изречение.

Двата блока ще имат обща мощност от 2300 мегавата. За сравнение – затворените втори и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй” са с обща мощност 1760 мегавата. В тях ще се вложи уникална технология, която позволява 2 пъти в много кратък срок да се променя мощността, което е важно за енергийната система, когато влезе в действие, каза Денков.

Част от дневния ред на заседанието днес предвижда кабинетът да обсъди проект на меморандум за разбирателство между няколко европейски държави за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбраната в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. В инициативата, освен България, участват още Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция. Вносител е министърът на отбраната. 

Одобряването на Национална стратегия за околната среда 2021 – 2030 г. също е част от дневния ред на правителственото заседание. Очаква се правителството да одобри участието на България с Национален щанд в Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2024“ в Нюрнберг, Германия, както и участието на страната ни в 60-ото издание на Венецианското бианале за изкуство. 

Кабинетът трябва да одобри и допълнителни разходи за 2023 г. за финансовото осигуряване на дейности по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини.

Източник: БНТ, Нова ТВ