Унищожителен ДОКЛАД НА ДИРЕКТОРА НА Булгартрансгаз разкрива схемата на Асен Василев – финансовият министър фалира дружеството с новата такса (ДОКУМЕНТИ)

Изключително тревожен доклад е изпратил в четвъртък изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов до Надзорния съвет на дружеството. ПИК се сдоби с копие на доклада, в който директорът предупреждава за сериозни опасности заради решението на Народното събрание да се въведе нова такса от 20 лева на мегаватчас за транзитния руски газ.

Припомняме, че по идея на Асен Василев тихомълком в края на септември е прокарана идеята за допълнителната такса. Предложението всъщност е входирано в Народното събрание от депутатите Делян Пеевски, Бойко Борисов, Ивайло Мирчев и Радослав Рибарски и прието с гласовете на партиите от сглобката.

Новината за новата такса предизвика бурното недоволство на редица европейски държави, сред които Сърбия, Унгария и Австрия. Страните са категорични, че няма да плашат новия данък.

Именно това се казва и в доклада на директора на “Булгарстрансгаз” до Надзорния съвет.

Според доклада “Булгартрансгаз” е задължено лице по отношение на вноса на природен газ за собствени технологични нужди с произход от Русия, тъй като е вносител по смисъла на митническото законодателство, както и по транзитния пренос на природен газ, тъй като е оператор на газопреносната мрежа, по която се извършва транзитен пренос за Гърция, Сърбия и Северна Македония.

В доклада си директорът предупреждава, че непредвидените разходи за дружеството до края на октомври биха били над 160 000 лв, а за следващите два месеца до края на година – между 255 000 и 263 000 лева на месец.

Очакваните приходи по сключени договори с “Газпром експорт” до края на година са в размер на 136 381 лева, а допълнителният разход по енергийната вноска възлиза в размер на 679 186 лева. При разходи за енергийна вноска около 5 пъти повече от постъпленията следва да се отчете, че предоставянето на услуги по пренос на природен газ би било икономическо нецелесъобразно, се казва в доклада.

Заключението на директора е, че дружеството няма да има възможност да изплаща енергийна вноска в такива размери.

Налице е липса на реална и законова възможност вноската да бъде изискана или възстановена от ползвателите на газопреносната мрежа, се казва още в доклада.

На практика директорът казва, че новата такса ще изправи пред фалит “Булгарстрансгаз”. Нещо, за което алармира и президентът Румен Радев. 

pik.bg