Една мистерия по-малко: Кой се крие зад профила на Иванка Курвоазие? СНИМКИ

Иванка Курвоазие е провинциална черодейка от двадесети век. Пет села спорят за честта да бъдат нейно родно място. Има приятелки в сливенския затвор. Има фалшива диплома за готвачка. Рейки сертификат. Незавършен фризьорски курс.

От няколко години мечтае да изкара курс за футболна съдийка. Иванка е българка. Българска жена, наша съвременничка. Жена, в която можеш да се блъснеш на улицата. Да ти удари шамар по погрешка. Българска поетеса, моделиерка, кулинарка, революционерка, неуспяла фризьорка и виртуален естествоизпитател.

Иванка Курвоазие е митичен образ във Facebook, арбитър на абсурда, в който живеем и горчиво-сладък битов философ. Кой се крие зад комичния Facebook образ обаче е мистерия… Или поне беше – доскоро, разказва “Дарик” радио.

“Аз съм човекът, който седи зад профила на Иванка Курвоазие”. Това обяви преди дни Атанас Бачорски в YouTube риалитито “Бачорски и Златната Ябълка'”

“Бачорски и Златната Ябълка” е българско онлайн риалити шоу за семейното ядро, частния бизнес и естествения цирк на човешкия живот. В центъра на шоуто са четиримата братя Даниел, Антон, Георги, Атанас, сестра им Розалия, техните лични семейства и родители. Проектът разглежда теми като връзка между бизнес и семейство, успех, провал, амбиция, конкуренция, принадлежност, смелост, близост и прошка, представяйки реалистично живота на съвременното българско семейство, с неговите възходи и падения.

“Това беше нещо важно за мен. Иванка Курвоазие е един профил във Facebook, измислен образ на една жена, която е чистачка, и за нейните циркове, простотии, любови, надежди и поетически напъни”, обясни още Атанас. 

.



Атанас Бачорски

“Много години си мислех, че аз съм Иванка Курвоазие и това беше проблем, защото аз не съм Иванка Курвоазие, аз съм Атанас Бачорски и съм един друг човек, а това е един измислен образ, от който аз имах нужда. То дори не е било някакъв рационален проект, в който аз си мисля “сега ще направя това и това”. То е било някакъв вид свръхкомпенсация за това, че аз в моя истински живот не съм се чувствал разпознат, чут, значим, не съм се чувствал, че реализирам потенциала си”, споделя още Бачорски.

По думите му образът е създаден, за да види самият той, че може да накара хората да се вълнуват, да се замислят, да чувстват нещо. “Да си хванат телефона и да прочетат какво съм написал днес и да им дам едно късче магия”, допълва Атанас. 

Иванка Курвоазие вече е автор на книгата “Vsichki shte omreme”, както и на пиесата “Изгорелият цирк на щастието” в “Сфумато”. На 7 ноември предстои нова постановка – “Приключенията на Иванка Курвоазие: Изгорелият цирк на щастието”.

“Приключенията на Иванка Курвоазие” е опит за първи епизод от театрален сериал, базиран на сюрреалистичните, екзистенциални и небивали патила на добре известната из Facebook дама. Следващият епизод от сериала и от пъзела на загадката, която представлява Иванка, ще дойде през следващия театрален сезон”, пишат организаторите.

По време на епизодите на риалитито той споделя още, че освен участник, е и част от екипа и снимачния процес, а идеята за проекта е негова. 

Поради големия интерес към явлението “Иванка Курвоазие” и може би заради един от най-задаваните въпроси в интернет пространството в последно време – „Коя е Иванка Курвоазие?“, много медии през годините проведоха интервюта с нея, въпреки че медийния интерес към себе си Иванка редовно отклоняваше с извинения от типа, че е в Кюстендил и бере череши.

Фрог нюз