ЦИК премахна машинното гласуване и на двата тура на местния вот

Смятам, че в тази ситуация ЦИК бе поставена в резултат от действията на други органи, заяви по време на заседанието шефката на комисията Камелия Нейкова

На продължило няколко часа заседание, малко преди да се разпусне, Централната избирателна комисия премахна машинното гласуване за местните избори, както на първия, така и на втория тур. Решението бе взето с 12 гласа “за”, против бяха само двама представители на ДБ.

Решението бе наречено от Цветозар Томов срамно. “ЦИК не се оказа арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема”, гневен бе той. 

“Категорично не съм съгласна с колегата Томов, че срамната ситуация е за ЦИК. Смятам, че в тази ситуация ЦИК бе поставена в резултат от действията на други органи”, заяви по време на заседанието шефката на комисията Камелия Нейкова. Тя отрече, че ЦИК не е запозната с информацията от ДАНС. И подчерта, че е докладвала за всичко по казуса коректно.

“С всичко, което бе извършено днес, сте запознати. За мен като член на ЦИК това бе едно много трудно решение”, каза Нейкова. Тя се надява при следващи избори ЦИК да не е изправена пред задачата да взима такова решение в последния момент. Утре комисията пак ще заседава от 14 часа.

По-рано днес се появиха обвинения към зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, че е опитал да манипулира кода на софтуера на машините за гласуване. Затова повечето парламентарни сили се обявиха за вот само с хартия. 

Стойнов снимал с телефона си генерирането на хеш кода, който е един от ключовете за защита на машините, и свалил информацията на флашка, посочи първи Тошко Йорданов от ИТН. Според партията на Слави Трифонов това доказва, че ПП вече са фалшифицирали избори и затова призоваха да не се гласува на машини. Костадин Костадинов от “Възраждане” също се обяви срещу вота с машина, а Делян Пеевски от ДПС дори предложи, ако техниката не бъде отменена, изборите да бъдат отложени. Лидерката на БСП Корнелия Нинова обаче се обяви срещу идеята за промяна на датата 29 октомври и призова да се изчака решението на ЦИК.

“Вотът не може да бъде манипулиран през машините, защото те служат само като принтер и издават разписка. Тя след това се пуска в кутия от избирателя и се брои от секционните и общинските избирателни комисии”, обяви на извънредно изявление в Министерския съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски. От ИТН обаче обявиха, че по-късно, на председателски съвет, се оплакал, че е притискан от Божидар Божанов и Кирил Петков от ПП-ДБ за обществени поръчки, свързани с “Информационно обслужване”.

“Това е „Кодгейт“”, смята пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И макар той да обяви, че партията му не бива да се страхува нито от хартиените, нито от машинните бюлетини, шефката на парламентарната му група призова за използване на хартията, още преди да е ясно решението на ЦИК.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!