Почна се: „Ислямска държава“ е в България, има задържан, призовавал за свещена война и масови нападения

Мъж – палестинец, симпатизиращ на Ислямска държава, е задържан в сряда в София и обвинен за това, че призовава за свещена война спрямо израелци и американци. Това стана ясно на брифинг на зам.-градския прокурор на София Христо Кръстев.

Мъжът е призовавал да се извършват масови нападения, уточни главният секретар на МВР Живко Коцев.

Задържаният е с боен опит, участвал е във военни действия. Считаме, че сме реагирали бързо и адекватно преди да настъпят по-тежки последици, заяви Христо Кръстев. Той уточни, че операцията по задържането на палестинеца е проведена в сряда в София.

Ръководителят на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова посочи, че задържаният е пребивавал на територията на България, по-конкретно в София, от 1996 г., а от 2004 г. има статут за постоянно пребиваване в страната ни. Клипът е заснет в дома му. Мъжът е известен на службите с идеите си за подкрепа на “Ислямска държава”, добави тя.

Сигнал

Действията на прокуратурата и МВР са започнали след сигнал от ДАНС, получен вчера към 17:00 часа. Мъжът е изпратил видеоклип до двама души, в който той е облечен със специфично облекло и призовава към свещена война, обясни Кирилова.

От дома на мъжа са иззети два мобилни апарата, компютърни конфигурации, знаме на “Ислямска държава”, хладно оръжие, стана ясно на брифинга.

Прокуратурата е повдигнала обвинение по Глава четиринадесета “Престъпления против мира и човечествата” от Наказателния кодекс по чл. 407 – “Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години”.

Обвиняемият е реабилитиран, след като е осъждан за трафик на мигранти през 2016 г. Той е с постоянен статут, пребивава в България от 1996 г. известен на службите и с идеите за подкрепа на Ислямска държава.

Блиц