Хванаха ни напълно неподготвени: Рухна митът за силната армия, най-хитрата нация и най-доброто разузнаване

Нападението на групировката Хамас срещу Израел вероятно ще доведе до масирано военно отмъщение в ивицата Газа и до по-широки последици, които ще надхвърлят границите на Близкия изток, пише Bloomberg.

“Не мога да изключа война на няколко фронта, която би представлявала много сериозна заплаха за Израел”, цитира агенцията бившия израелски съветник по националната сигурност Гиор Ейланд.

Той добави, че Израел предпочита да се бори с един враг в даден момент и няма да бърза да открива още един фронт.

Междувременно от движението Хамас обявиха, че по време на мълниеносната си операция срещу властите в Тел Авив са взели достатъчно евреи за заложници, че да им стигнат за обмена на всички палестинци, които в момента лежат в израелски затвори, съобщи Al Jazeera.

Израелският военен експерт Давид Хенделман коментира пред BBC защо Израел не е бил подготвен за атака на Хамас.

“Оценката на израелското разузнаване беше, че Хамас не е готов към ескалация точно сега, след като през последните седмици бяха осигурени повече разрешителни за работа в Израел, а в Газа влезе поредният транш катарски пари. Предполагаше се, че настоящите им искания са удовлетворени и че те няма да се бият сега, а ученията са просто сезонни, както се е случвало и преди”, обясни Хенделман.

Според него разузнаването не е открило и пряка подготовка за операцията.

“Затова армията се отпусна, на границата нямаше бойна готовност, Хамас постигна пълна изненада при нападението и съответно постигна неочаквани успехи дори за себе си”, отбеляза експертът.

Според Хенделман това за пореден път показва, че оценката на намеренията не бива да замества напълно оценката на възможностите и че напасването на планираните действия на противника към концепцията за това, което смятаме за благоприятно и неблагоприятно за него, води до катастрофални последици.

Случващото се в Израел бе коментирано и от бившия депутат в руската Дума Александър Невзоров, който избяга в Украйна и стана неин гражданин.

“Уви, пред очите ни рухват митовете за “най-умната и хитра нация”, за непобедимата армия, за най-надеждните танкове, за най-доброто ПВО и за най-доброто разузнаване в света”, написа той в Телеграм канала си, публикувайки видеа как палестинците отвличат евреи за заложници и как превземат необезпокоявано танковете в израелска военна база..

Оф нюз