Невероятен Григор Димитров отива на финал в Париж

Григор Димитров е първият финалист на турнира “Мастърс 1000” в Париж! В полуфиналите в зала “Берси” българският тенисист победи с 6:3, 6:7(1), 7:6(3) поставения под номер 7 в схемата Стефанос Циципас от Гърция след 2 часа и 34 минути игра игра.

По този начин Димитров се класира за едва втория финал на турнир “Мастърс 1000” в кариерата си след този в Синсинати през 2017 година, когато спечели титлата. Това ще бъде и втори финал за него през годината след този в Женева, в който загуби от чилиеца Николас Хари, предава БНР.

Съперник на българина за титлата ще бъде победителят от втория полуфинал. В него съперници са шесткратният шампион в Париж и номер 1 в света Новак Джокович от Сърбия и Андрей Рубльов от Русия. Димитров започна по отличен начин днешния мач с Циципас.

Българинът спечели първите три гейма, а ранният му аванс от пробив му даде допълнително спокойствие. Българинът можеше да реализира и втори пробив в първия сет, тъй като стигна до два сетбола в осмия гейм, но Циципас успя да се измъкне и да намали до 3:5. В следващия гейм, вече при свой сервис, Димитров стигна до още един шанс да затвори сета и този път не го пропусна, за да вземе първата партия след 39 минути игра.

Вторият сет на мача започна с размяна на лесни геймове за сервиращите. Това продължи до 4:4 гейма, когато Димитров се добра до първите възможности за пробив в сета. Българинът имаше два скрити мачбола, но и при двата Циципас се справи.

Така втората част на мача трябваше да се реши от тайбрек. В него гръцкият тенисист поведе бързо с 3:0 точки и след броени минути спечели втория сет след 7:1. Първият критичен момент за Григор Димитров при негов сервис дойде в третия гейм на третия сет.

Тогава българинът бе изправен пред изоставане от 15:40 и трябваше да отрази общо четири брейкбола, за да вземе подаването си. Това бяха и първите възможности за Циципас за пробив от началото на двубоя. След като премина през този момент, Димитров печелеше лесно геймовете си, но това правеше и Циципас.

Така двамата тенисисти отново се озоваха в зоната на тайбрека. Този път обаче той се разви по обратни сценарий, в който Димитров поведе с 5:0. Българинът направи няколко фантастични удара в последния гейм на мача, но може би най-бляскавият от тях дойде при мачбола, когато с бекхенд по късия диагонал не остави шансове на Циципас и победи след 7:3 точки. За класирането си за финала Димитров ще вземе 487 420 евро от наградния фонд от 5,8 милиона евро, както и 600 точки за световната ранглиста, в която от новата седмица ще се изкачи поне до 14-ото място.