Тошко Йорданов показа документи: Асен Василев лъже, решил е да продава земеделска земя след посещение на фирми от САЩ

Имаме финансов министър, който лъже, предлага българската земеделска земя на нищожна цена, на всичко отгоре част от нея ще се продава с компенсаторни бонове. Това каза пред журналисти председателят ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов във връзка с продажбата на земеделска земя от Държавния поземлен фонд и показа кореспонденция между финансовия министър и Министерството на земеделието от 10 ноември. От ИТН определиха това като корупция и лобизъм.

Йорданов коментира, че Асен Василев е обвинил президента Румен Радев, че се бил подвел по фалшиви новини, след което представи пред журналистите становището на Министерството на земеделието като част от официалната кореспонденция с Министерството на финансите.

“Ще ви цитирам част от тях: “По отношение за посочения допълнителен приход от продажба на земи през 2025-та година. Ако си спомняте, Асен  услужливо говори само за 2024 година.. Допълнителен доход от продажба на земи през 2025 година – обръщам внимание на следното: прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от Държавния поземлен фонд, за което Асен твърди, че не са водени никога разговори в тази посока, чрез поименни компенсаторни бонове, посочени в предложената Рамка за бюджет на Министерство на земеделието и храните за 2025 година в размер на колко – 340 милиона лева, което представлява една пета от наличния Държавен поземлен фонд. Това е официалният документ”, обясни Тошко Йорданов.

Онези милиони, за които той твърдеше, че никога не са предвиждани да влязат в бюджета. За тази стойност, при допускане на продажбата чрез търг на земи от Държавния поземлен фонд, ще са необходими по предварителни разчети приблизително 700 хиляди декара, което представлява една пета от наличния Държавен поземлен фонд, отбеляза Йорданов и добави, че това означава продажба на цена от 485 лв. на декар, при цена на свободния пазар от 2800 лева. Това, ако не е корупционна сделка, аз съм баскетболист от NBA, заяви депутатът. 

Тошко Йорданов посочи, че в края на октомври посолството на САЩ в България посреща най-голямата търговска и инвестиционна делегация, в която имало огромен брой американски фирми в сектора на земеделието. Той посочи, че в Украйна, по същата схема, три американски фирми притежават 30 процента от обработваемата земеделска земя. Асен Василев е излъгал всички – вас, нас, и това го има в официален документ, каза депутатът. 

От “Има такъв народ” настояха в декларация ДАНС, министерствата на земеделието и на финансите да изпратят в парламента цялата кореспонденция между министрите Кирил Вътев и Асен Василев, в която, според депутата Станислав Балабанов, става ясно, че се готви продажба на държавна земя.

“Искаме да видим тази официална кореспонденция и да разберем защо всъщност Асен Василев иска да продава българската земя. Вие ще участвате ли въобще в тази завера, и ще позволите ли на един опасен финансов министър, лъжейки пред медиите, че всъщност подготвя продажбата на българска земя. И той я готви евтино, за да удовлетвори интересите на определени кръгове хора и може би интересите на едно конкретно посолство”, заяви Балабанов.

Източници: БТА, БНР

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!