Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков ни тикат във война!

Партиите, подкрепящи правителството – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, готвят нов пакет военна помощ, в рамките на който България ще изпрати на Украйна зенитно ракетни комплекси с отпаднала необходимост, но ще поиска от партньорските страни в НАТО разполагането на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, които са усилят българската отбрана.

Освен това България ще помогне за обучението на украински пилоти за F-16 и ще разреши въздушното ѝ пространство да се използва за тренировки.

Проекторешението бе депозирано в парламента в четвъртък и веднага бе одобрено от парламентарната комисия по отбрана, като срещу него се обявиха депутатите на БСП и „Възраждане“. От „Има такъв народ“ се въздържаха.

Очаква се то да мине и през пленарна зала, но не е ясно дали президентът Румен Радев няма да наложи и на него вето. Държавният глава върна решението за изпращането на БТР-и в помощ на Киев, но утре се очаква парламентът да го прегласува.

Според проекторешението България трябва да изпрати „неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип“ и зенитни ракети от различен тип, с които да бъде подсилена на противовъздушната отбрана на Украйна. От документа не става ясно колко и какви точно ще бъдат тези ракети.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да определи излишното въоръжение и техника на армията, които да бъдат пратени на Украйна, в рамките на Стратегически преглед на отбраната.

Правителството ще поиска разходите да бъдат компенсирани чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави в НАТО.

Комисията по отбрана разреши до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно да бъдат обучавани у нас. Числеността им трябва да бъде до 160 войници.

Срещу военната помощ се обявиха от БСП и „Възраждане“.

“Човек трябва поне малко достойнство да има, когато прави такива предложения. От няколко месеца се дават само оръжия на Украйна“, коментира Борислав Гуцанов от БСП.  Според Николай Дренчев от „Възраждане“ обаче проекторешението гранични с „престъпление“.  

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!