Пореден блокаж: ГЕРБ и ПП-ДБ оттеглят шефовете на НЗОК, за да не разтурят „сглобката“ / ВИДЕО

ГЕРБ и ПП-ДБ са се разбрали да бъдат оттеглени управителят и подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това се случи, след като днес премиерът Николай Денков предупреди, че управлението може да се разтури. Повод за думите му стана изборът на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК. Той се случи вчера в парламента с гласовете на ГЕРБ и ДПС и с подкрепата на „Възраждане“, които отказаха да гласуват „против“ и позволиха номинацията да мине въпреки съмненията в интегритета на кандидата.

Управителят на НЗОК пък бе излъчен преди няколко месеца, като той бе издигнат от ПП-ДБ. От ГЕРБ вчера обявиха, че той „не знае къде се намира“ и също обявиха, че има проблем с репутацията му.

Днес е била проведена среща в парламента, която продължила час и половина. Това стана ясно на брифинг, в който участваха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Христо Иванов и Асен Василев от „Демократична България“. Постигнато е разбирателство.

Иванов заяви, че управителят на НЗОК Станимир Михайлов и избраният вчера подуправител Момчил Мавров са призовани да подадат оставки. Това потвърди и Борисов. 

Постигнато е разбирателство и да се подпише механизъм за бъдещите назначения, които ще прави Народното събрание в регулатори, както и в службите, за което претенции имали ПП-ДБ, както обясни Бойко Борисов. 

След това изявление направи и Делян Пеевски – новият лидер в ДПС, който вече е и председател на парламентарната група (ПГ). Той заяви, че те също участвали в срещата. ДПС ще имат роля в избора на членове на регулаторите, както излъчили подуправител на БНБ, но няма да излъчват представители в изпълнителната власт, стана ясно от думите на Пеевски. 

Той обясни, че ДПС дава “пълна подкрепа” за вицепремиера Мария Габриел, която е излъчена от ГЕРБ. Не така стоят нещата с министър-председателя Николай Денков, който е представител на ПП-ДБ. Делян Пеевски влезе в конфликт с него в последните дни и го обвини, че не си върши работата. Днес Денков отвърна, че Пеевски говори “глупости”. 

В изявлението си след това председателят на ПГ на ДПС заяви, че премиерът ще получи подкрепа, ако започне да си върши работата. 

Гледайте тук:

Изявлението на Делян Пеевски:

Очаквайте подробности

Флагман