Агония! Убиец се бори 22 минути, преди азотът да го остави без дъх – новият метод за умъртвяване в САЩ бе осъден от ООН и ЕС

Екзекуцията на Кенет Смит е описвана от свидетели като шоу на ужасите

Кенет Смит се гърчеше, агонизираше и се бореше за глътка въздух в продължение на почти десет минути, преди да умре в 22-минутна екзекуция, описвана като “шоу на ужасите”. При нея за първи път в историята бе използвана азотна хипоксия.

Подробностите бяха разкрити пред западни издания от свидетели на смъртта на 58-годишния американец, осъден за убийство на жена. На Смит му бе сложена маска, подобна на пожарникарските, за да бъде задушен с азот. Той бе завързан за специален стол в стаята за екзекуции в затвора “Уилям С. Холман” в Атмор, щата Алабама.

Експерти твърдяха, че Смит ще изпадне в безсъзнание секунди след вдишването на азота, но са

били необходими до 7 минути да припадне и още 15,

за да бъде обявен за мъртъв. “Бил съм на четири предишни екзекуции и никога не съм виждал осъден затворник да се бори по начина, по който Кенет Смит реагира на азотния газ”, заяви Лий Хеджпет, един от петимата журналисти, които видели на живо умъртвяването на убиеца. Репортерът седял до съпругата на осъдения в стаята за наблюдаване на екзекуции. Когато завесата пред тях се дръпнала, те видели Смит завързан с маската, която покривала лицето му от челото до брадичката. След като газът започнал да тече в маската му в 19,53 ч местно време в четвъртък, затворникът се усмихнал, кимнал към семейството си и направил знак със сърце към жена си. 

Кенет Смит е обвинен за убийството на Елизабет Сенет през 1988 г. 
Снимка: Twitter/@ReprieveUS
Кенет Смит е обвинен за убийството на Елизабет Сенет през 1988 г. Снимка: Twitter/@ReprieveUS

“Тази вечер Алабама кара човечеството да направи крачка назад…

Аз си тръгвам с любов, мир и светлина”,

били последните думи на Кенет Смит. После той се хванал за ремъците, задържайки дъха си шумно, за да избегне вдишването на азота. През това време съпругата му плачела, а журналистът Хеджпет твърди, че това е била “най-жестоката екзекуция”, на която той и останалите около него са били свидетели. В стаята за екзекуции не е имало лекар, но в края е пристигнал доктор, за да обяви смъртта в 20,16 ч – малко повече от 22 минути след началото на екзекуцията. Преди медикът да влезе да провери тялото, служител на затвора многократно надничал в маската, за да види лицето на Смит и да се опита да установи дали все още е жив.

В един момент, когато убиецът се борел за живота си, съпругата му, облечена в тениска с надпис “Никога сам”, отчаяно го извикала.

На въпрос дали повече щати ще използват новия метод за екзекутиране на затворници, Хеджпет каза: “Никога досега не сме виждали екзекуция с азот. Хората ще трябва да обмислят дали това е по-хуманно, но свидетелите в залата вярват, че е било по-насилствено от смъртоносната инжекция”.

Пасторът на Смит Джон Юел разкрива, че убиецът “наистина се е борил” с реалността на предстоящата си смърт. Той едва докоснал последното си ястие от пържола, яйца и специален сос. Приятелят и духовен водач на убиеца – Джеф Худ, пък описа смъртта му като “най-лошото нещо”, което някога е виждал. Той твърди, че

служителите на затвора са били в тотален шок,

защото Смит умрял много по-бавно от очакваното. ООН и ЕС осъдиха в петък екзекуцията като жестока, но от щата Алабама заявиха, че процесът е бил проведен хуманно.

58-годишният Кенет Смит беше осъден на смърт за наемно убийство на съпругата на проповедник през 1988 г., за което са му били платени 1000 долара. Според полицията жената е била убита от Смит и негов съучастник по поръчка на съпруга ѝ. Нападателите инсценирали обир. По-късно съпругът се самоубива, а полицията залавя двамата извършители. Съучастникът на Смит Джон Форест Паркър бе екзекутиран през 2010 г.

“Нищо, което се случи тук днес, няма да върне мама – каза Майк Сенет, синът на жертвата, и добави: – Радваме се, че този ден свърши.

Екзекуцията в четвъртък бе първият път, когато се използва нов метод за умъртвяване на затворници в САЩ, откакто бяха въведени смъртоносните инжекции преди 42 г.

24chasa.bg