В Истанбул откриха два разлома, които могат да предизвикат трус от 7 и повече по Рихтер

Проф. от университета Зонгулдак Бюлент Еджевит. д-р Шенол Хакан Кутоглу и неговият екип наблюдаваха напрежението по разломните линии с подкрепата на изкуствен интелект.

Проф. д-р Кутоглу обясни, че 1 разлом в Източния Анадол и 3 разлома в района на Мраморно море, покрай Истанбул са под напрежение, което може да предизвика земетресение с магнитуд 7 или повече по Рихтер.

Основателят на Центъра за приложение и изследване на бедствия, по геоматическо инженерство. проф. д-р Шенол Хакан Кутоглу, неговите сътрудници доц. д-р Чагалар Байък и доц. д-р Гьокан Гюрбюз разработиха софтуер изследващ опасността от земетресения , поддържан от географска информационна система.

В софтуера са заложени данните от всички земетресения отчетени в регионите и годишните данни за движението на земята, като „напреженията на разломите“ бяха определени със „сини“, „зелени“ и „червени“ линии според тяхната активност.

Професорът заяви, че са успели да открият някои нови данни с цифровия модел, поддържан от изкуствен интелект, който са разработили. Обръщайки внимание на 4 разлома, 1 в Източния Анадол и 3 в Мраморно воре , проф. д-р Кутоглу уточни:

„Разломът Йедису, разположен на 40-50 километра източно от Ерзинджан, вече е известен. Това е най-напрегнатият разлом в Източна Турция. Не виждаме по-напрегнат разлом от разлома Йедису до Мраморно море. В района на Мраморно море е много по-динамично.” Виждаме, че има напрегнати разломи. Виждаме, че линията, където се случи земетресението в Измит Дюзче през 1999 г., е много студена.

Виждаме тъмно синьо. Още много години трябват, за да нарасне напрежението там. Но “Под него има друга линия, която е червена. Виждаме, че последното земетресение тук се е случило преди 1000 г. Следователно, когато прилагаме годишните земни движения тук, в таблицата се вижда, че разломът е в много напрегнато състояние”, допълни той.

Професорът заяви: „След земетресението от 1999 г. фокусът е върху разломите в северните клонове в Мраморно море. Виждаме, че нивото на напрежение се е увеличило и линията през Мраморно море и Силиври на запад е по-напрегната и е оранжева до Текирдаг.

Разломната линия в морето от залива Гемлик на юг през Муданя, до Бурса, където в последните дни имаше сеизмична активност е още по-напрегнато от разклонението на север, но когато се придвижим малко по-назапад. „Виждаме, че разклоненията в Бандърма и Ердек са по-напрегнати от всички тези”, отчете той.

„Въз основа на нашето проучване трябва да обърнем изключително внимание не само на северния клон по отношение на Истанбул, но и на линията Бандърма-Ердек, която продължава от Гемлик до Муданя. „Според стойностите на напрежението в нашето проучване, които получихме въз основа на земетресения и годишни темпове на движение, тези линии изглеждат много по-напрегнати от другите“, алармира той.

Открити са разломи, които са достатъчно силни, за да предизвикат земетресение от 7 или повече, особено 2 критични линии до Истанбул, способни да предизвикат огромни разрушения.

Проф. д-р Кутоглу обясни, че когато дължината на разлома надвиши 30 километра, потенциалът за земетресение с магнитуд 7 и повече се увеличава. „Имаме този потенциал в региона.

Когато погледнем земетресенията в миналото, тези разломи вече са довели до повече от 7 големи земетресения в различни периоди от историята.” „Можем да поставим района на Бандърма и Ердек като най-напрегнат, Сакария на 2-ро място, регион Гемлик на 3-то място и регионът на Мраморно море на 4-то място“, отбеляза той.