Ново проучване разкри не дали, а с колко Тръмп задмина Байдън

Според проучване на Reuters/Ipsos,  Доналд Тръмп води с 6 процентни пункта пред президента на Демократическата партия Джо Байдън, съобщава Reuters.

Проучването, проведено в цялата страна сред 1250 пълнолетни американци, сочи, че Тръмп води пред Байдън с 40% срещу 34%, като останалите запитани не са сигурни за кого ще гласуват или планират да го направят за някого другиго или за никого. Допустимата грешка на анкетата е 3%.

След като във вторник Тръмп с лекота победи единствената си останала претендентка на първичните избори Ники Хейли в Ню Хемпшир, около 67% от анкетираните от понеделник до сряда заявиха, че им е „омръзнало да виждат едни и същи кандидати на президентските избори и искат някой нов“.  Само 18% обаче са заявили, че няма да гласуват, ако изборът им е между Байдън и Тръмп.

Преднината на Тръмп от шест точки се запазва дори когато на респондентите е дадена възможност да гласуват за  трета страна, включително Робърт Ф. Кенеди-младши, като Тръмп събира 36% подкрепа, Байдън – 30%, а  Кенеди – 8%.

Малко повече от половината от анкетираните заявяват, че са недоволни от двупартийната система в САЩ, като само един на четирима е доволен от нея.

Същевременно мнозинството от американските избиратели в изследването изразяват недоволство както от Тръмп, така и от Байдън.  70% от тях смятат,  че Байдън не трябва да се кандидатира за преизбиране, тъй като настоящият президент на САЩ е твърде стар.

От друга страна, 58% от анкетираните заявяват, че Тръмп не трябва да се кандидатира за президент.

kritichno.bg