Искаме от Лондон българин за убийство преди 24 г. в Хисаря, скрил трупът във фризер

Жертвата е умъртвена по особено жесток начин, законът предвижда до 20 г. затвор или доживотна присъда

Българинът Веселин К. е бил задържан в Лондон за убийство, извършено пред 24 г. в Хисаря, а трупът е открит 14 месеца по-късно във фризер. Това се е случило през 2017 г., след това Върховните магистрати на Великобритания са отказали да изпълнят издадената от България европейска заповед за арест, защото не е била потвърдена от наш съд.

По информация на “24 часа” Веселин К. е изкарал известно време в английски арест и след това е бил освободен.

Сега е издадена нова заповед за арест, с която се иска той да бъде предаден на българското правосъдие. Тя е потвърдена и от Окръжния, и от Апелативния съд в Пловдив.


Срещу Веселин К. е повдигнато обвинение за убийство, извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост, с користна цел и при условията на опасен рецидив. Трупът е открит през 2001 година във фризер, изключен от електрическата мрежа, намиращ се в къща в квартал „Момина баня” в Хисаря.

От извършената тройна съдебно-медицинска експертиза е установено, че смъртта е настъпила около 14 месеца преди да бъде открит трупът и се дължи на множество тежки черепно-мозъчни травми в главата и лицето и порезни рани в областта на шията. До разкритието се стигнало след сигнал на граждани за кражба във въпросната къща. При огледа разследващите открили тялото.

В къщата са намерени отпечатъци на Веселин К., който живеел у собственика на жилището. Жертвата е именно притежателят на имота.

Веселин К. е бил задържан и привлечен като обвиняем за убийство. По-късно досъдебното производство срещу него е прекратено поради липса на доказателства. След това няколко пъти е възобновявано и прекратявано.

През 2016 г. Върховната касационна прокуратура отново го “размразява”.

За това престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. От събраните по делото доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че Веселин е съпричастен към вмененото му престъпление. Налице е и опасност от укриване, предвид местоживеенето му в чужбина. Определението на Апелативния съд е окончателно.

24 часа

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!