Шефът на Пентагона Лойд Остин: Сигурен съм, че ако Украйна загуби, НАТО ще започне война срещу Русия

Поражението на Украйна може да доведе до пряк военен сблъсък между Русия и НАТО. Такава оценка направи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ за изясняване на обстоятелствата около хоспитализирането му в началото на януари.

Според Остин, ако Украйна бъде победена, руското ръководство “няма да спре”. “Честно казано, ако Украйна загуби, съм сигурен, че НАТО ще започне война с Русия”, заяви министърът на отбраната на САЩ.

🤔 If Ukraine is defeated, NATO will have to “fight against Russia”, – Pentagon chief, Lloyd Austin

👀 He called the Russian advance “very concerning” and warned that without renewed American aid, Ukraine would continue to be at a disadvantage. pic.twitter.com/NGeXjKr2Rg

Министърът на отбраната Лойд Остин беше изправен пред напрегнато изслушване пред членовете на Конгреса, предизвикано от дългодневното му забавяне да уведоми президента Джо Байдън и законодателите за хоспитализацията му след като бе диагностициран с рак.

Остин повтори твърдението, което направи на фона на неотдавнашните критики относно инцидента, че „никога не е имало пропуски в властите или в командването и контрола“ и че той или неговият заместник, Катлийн Хикс, са били в състояние да изпълняват задълженията на неговия офис.

Източници: ТАСС, nbcnews.com