Борисов заповядва – Главчев изпълнява: Освобождава външния министър, назначава Даниел Митов

Служебният премиер Димитър Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър и на негово място да бъде назначен Даниел Митов, съобщиха от правителствения пресцентър. 

Часове по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инструктира Димитър Главчев да освободи Димитров от поста, защото можел да отстъпи от позициите на България по отношение на подкрепата за Украйна. На среща със симпатизанти Борисов заяви, че Димитров променял досегашната доктрина на МВнР и че ако Главчев не го смени, “няма да има никаква подкрепа”. 

Някалко часа по-късно министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва “необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга”, уведомяват от пресцентъра на МС. 

Оф нюз