Зеленски: Украйна е изчерпала запасите си от ракети

Липсата на ракети за противовъздушна отбрана попречи на Украйна да се противопостави на руска ракетна атака миналата седмица, която доведе до унищожението на най-голямата електроцентрала в района на Киев, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и БТА.

Коментарите на Зеленски, идващи след многократните предупреждения от страна на неговото правителство към съюзниците му относно липсата на достатъчно системи за противовъздушна отбрана, отразяват тежката ситуация, в която се намира Украйна в момент, когато Русия увеличава ударите по енергийната ѝ система.

“Имаше 11 ракети. Унищожихме първите седем, а четирите (останали) унищожиха Триполската ТЕЦ. Защо? Защото нямахме ракети. Изчерпахме ракетите за защита Триполската ТЕЦ”, казва украинският президент в интервюто за американската телевизия Пи Би Ес.

Унищожена при удар на 11 март, Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев и имаше капацитет от 1800 мегавата, което е повече от предвоенните нужди на украинската столица. Други електроцентрали и внос са покрили дефицита на електроенергия, но жителите бяха призовани да пестят енергия, посочва Ройтерс.

Зеленски смята за “позор за света” предстоящото разглеждане в Конгреса на САЩ на проектозакона за помощ за Украйна отделно от проектозакона за помощ за Израел, предаде украинската агенция УНИАН. Държавният глава е заявил това в интервю за предаването “Часът на новините” на американския телевизионен канал Пи Би Ес (PBS NewsHour), пише БТА.

УНИАН отбелязва, че Зеленски е коментирал факта, че тази седмица в Конгреса на САЩ ще се разглежда помощта за Израел, но още не е съвсем ясно дали помощта за Украйна ще бъде обсъдена по същото време.

“Странно. Това е политика в съвършено чист вид. И ако трябва да съм честен, това е позор за света. Просто позор за демокрацията, за всички, които само говорят за демокрация”, подчерта Зеленски, цитиран от УНИАН.

Той казва, че разделянето на помощта за Украйна от тази за Израел би свидетелствало за това, че причината е в предстоящите избори в САЩ, посочва украинската агенция.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!