Иван Гешев година след взрива: Зад покушението ми стоят Борисов и Алексей Петров

Година след взрива разследващите мълчат по случая, но бившият главен прокурор има своя версия, предаде БНТ.

,,Аз това, което предлагам е, че зад опита за убийството ми с еквивалент на пет килограма тротил, а три кг. са при атентата Сарафово, стои Бойко Борисов. Бивш министър-председател на България.”

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Според Гешев единици са хората в България, които технически могат да организират подобен опит за покушение. Установеното взривно вещество не е налично в България и вероятно има намесени структури от чужбина.

,,Ще цитирам един от най-добрите военни експерти на държавата Израел. Той каза това е военно изпълнение от това съм загубил 4 колеги и се грижа за семействата им. Само при 0.5 при подобно изпълнение се пробива брониран Хамър”, добави Иван Гешев – бивш главен прокурор.

Според Гешев организатор на покушението срещу него вероятно е покойният Алексей Петров – бивша барета и бивш съветник в ДАНС.

,,Предположенията изхождат от това, че след като отказах да прекратя “Барселонагейт”, след като отказах да замина посланик, Алексей Петров излезе в деня преди да си скъсам оставката и заяви, че трябва да напусна поста главен прокурор. Знам, че Алексей Петров беше изключително близък с Борисов”, добави бившият главен прокурор.

На този етап от прокуратурата не обявяват дали има заподозрени или пък гореща следа към поръчителите. Установено е единствено количеството на взривното вещество – около два килограма и половина нитропента.

Година след взрива мястото е покрито с гъста растителност и е трудно различимо. Разследващите все още проверяват дали взривното вещество действително е било със сила да пробие бронирания автомобил на НСО, в който се е возил Иван Гешев. Все още не е ясно кой и как е поставил бомбата и дали са оставени достатъчно следи, по които да бъде разкрита обективната истина.

Дали взривът е могъл да пробие бронировката на колата трябва да стане ясно от експертизи, направени чрез компютърно моделиране. Иван Гешев заяви, че едва преди няколко седмици е бил разпитан. Версиите, които бяха тиражирани преди година бяха от покушение с цел отстраняването на главния прокурор до инсценировка.

,,Това, което се оказа и че в момента прокуратурата е на каишка към политиците. Ако това смятате, че е хубава промяна, добре. Питат защо не го направи по-рано. Защо не го арестува. Точно затова ме отстраниха, защото знаеха, че ще го арестувам и ме изпревариха с две седмици”, заяви Гешев.

От,,Правосъдие за всеки” са скептични, че случаят ще бъде разкрит.

,,Този така наречен атентат на Ярема всъщност преструктурира политическите процеси в държавата”

,,Най явното, което се случи е не че политиката излезе от прокуратурата, а прокуратурата влезе в изпълнителната власт през министерството на правосъдието и ще пише сама закона, който ще трябва да реформира прокуратурата. Министърът е заместник на главния прокурор Сарафов. В нашите среди казваме, че имаме министерство на прокуратурата, а не на правосъдието”, убеден е бившият главен прокурор.

,,Всичко си остава същото”.

Година по-късно и бившият главен прокурор вече дебютира в политиката.

Факти бг