Много млади българи нямат реална представа как се изкарват 1000 лева

“Няма да им бачкам за 1000 лв.“ е манифест, зародил се в главите на хора, част от които не знаят как се изработват тези пари и тяхната реална стойност, посочи икономист

С какво са заети голяма част от младите хора до 24 години или т.нар. генерация Z и защо комплекс за родените между 1997 и 2009, според сп. “Икономист“ е тревожност?

На тези въпроси отговаря пред “Дарик” Мартин Пенчев, провокиран от темата в предаването на проф. д-р Милен Балтов, “Икономистът говори“ и от превърналата се в клише реплика сред подрастващите “няма да им бачкам за 1000 лева“.

“Инфлуенсъри без база и ценности, без реална реализация на трудовия пазар се стараят да бъдат пример за хиляди, които ги следват, защото умеят да се правят на маймуни публично. Да имаш сфера на влияние е отговорност. Първо трябва да си постигнал нещо реално, за да го принесеш на интернет трибуната. Но наблюдавам, че всъщност се случва обратното“, коментира Мартин Пенчев.

По думите му, отношението на родителите е много важно, защото дори добре възпитаните деца, улавят сигналите на света около тях.

“Прави ми впечатление, че според проучванията на “Икономист“, представителите на това Z-поколение са много по-склонни към депресия, объркани са относно идентичност и пол. Според статистическите данни за САЩ, повечето от тези млади хора отделят за социализиране, извън интернет до 30 минути на ден. Това трябва да говори нещо на родителите.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Инфлуенсърството като явление може да бъде и опасно. Не можем да ограничим децата си, но можем да им помогнем да мислят и да обработят цялата тази информация, с която виртуалното пространство ги залива“, твърди той.

Според него, “няма да им бачкам за 1000 лв.“ е манифест, зародил се в главите на хора, част от които не знаят как се изработват тези пари и тяхната реална стойност. А за депресията сред тези хора до 24 години, е убеден, че произлиза от фалшивата виртуална среда, която ги заобикаля 24/7.

“Има нещо много опасно в това да живееш в мрежата. Ако повечето млади хора разчитат да вадят парите си, чрез интернет и да развиват трудовите си навици, чрез изграждане на виртуални трибуни, от които да се изразяват – това говори за сериозна зависимост и от друга страна е метод за контрол и манипулация. Когато ти ударят копчето, ти си изчезнал”, счита Мартин Пенчев.