Директорът на “Лукойл” загина след падане от 6-ия етаж на болница в Москва

Един от най-важните хора в Русия загина тази сутрин. Равил Маганов е загинал след падане от 6-ия етаж. Той е шеф на борда на директорите и лично е създал името “Лукойл”.

Причините и обстоятелствата за случилото са в процес на установяване, но първата версия на руският следствен комитет е, че в никакъв случай не може да се говори за убийство, а за самоубийство или нещастен случай.

Равил Маганов, председател на борда на директорите на “Лукойл”, е открит мъртъв на територията на Централната клинична болница на президентската администрация в Москва, предаде БГНЕС. Разследващите органи работят на място, за да установят причините за смъртта му.

По информация той е паднал от прозореца на Централната клинична болница в западната част на Москва и е загинал на място. Това съобщиха за ТАСС правоохранителните органи.

“Инцидентът е станал около 07:00 ч. московско време в Централната клинична болница на улица “Маршал Тимошенко”. Мъжът е паднал от прозореца на шестия етаж и е починал в резултат на нараняванията си. Причините и обстоятелствата за случилото се са в процес на установяване.

Според съобщения в медиите, Равил Маганов, председател на съвета на директорите на петролната компания “Лукойл”, е бил на лечение във въпросната болница.

67-годишният Равил Маганов е лекуван в Централната клинична болница на улица “Маршал Тимошенко”. Той беше в отделението на шестия етаж. Каква е причината за падането от високо, все още не е уточнено. Според една от версиите става дума за самоубийство. Инженерът има званието “Почетен нефтохимик”, награден е с четири ордена, пет медала. Трикратен носител на наградата на правителството на Руската федерация в областта на науката и технологиите.

От “Лукойл” още не са коментирали разтърсващата вест. През 80-те години той работи в Langepasneftegaz, който става част от създадения през 1991 г. Лукойл. Маганов е автор на името на компанията Лукойл. То идва от първите букви на имената на основните нефтохимични градове в Русия – Лангепас, Урай и Когалим.

От 1993 г. той е член на борда на директорите на Лукойл, през 2020 г. го оглави.

От 2006 г. Маганов е първият изпълнителен вицепрезидент на компанията.

Официално личното му богатство в акции се оценява на 260 милиона долара, но се смята, че Маганов отдавна е милиардер. 

Равил Маганов е брат на изпълнителния директор на Татнефт Наил Маганов.