Илон Мъск обяви наближаваща ядрена катастрофа, нещо странно се случва със сателитите му / СНИМКИ

Американският милиардер Илон Мъск обяви наближаващата ядрена катастрофа, публикувайки панически пост в Twitter.

„Възможността за ядрена война расте рязко“, написа Мъск в Туитър в неделя, 9 октомври.

Междувременно Белият дом заяви, че няма информация за плановете на Русия да използва ядрено оръжие.

Украинските войски пък съобщиха за прекъсване на техните комуникационни устройства Starlink на фронтовата линия, което възпрепятства усилията им за освобождаването на страната от руските сили, пише Financial Times.

Хиляди терминали Starlink, които са направени от SpaceX, собственост на Илон Мъск бяха дарени на Украйна от компанията. Други бяха закупени от правителството на САЩ и от частни фондации, за да помогнат на украинските войски да управляват дронове, да получават разузнавателна информация и да комуникират помежду си в райони, където няма други сигурни мрежи.

Някои от прекъсванията доведоха до “катастрофална” загуба на комуникация през последните седмици, каза високопоставен украински държавен служител, който е пряко запознат с проблема. За много от тях се съобщава, когато войници са нарушили фронтовата линия в контролирана от Русия територия, а някои по време на ожесточени битки, каза служителят, говорейки при условие за анонимност.

Проблемите с устройствата бяха огромни в Херсонско и Запорожско направление, но имаше и такива по фронтовата линия в източен Харков, Донецк и Луганск, каза служителят.

Друг официален представител на Киев каза, че прекъсванията на връзката са широко разпространени и са довели до панически обаждания от войници на линиите за помощ. И двамата украински служители казаха, че проблемите са възникнали, когато войниците са освободили територия от Русия и са преминали през фронтовата линия.

Прекъсванията подчертават огромната роля на комуникационните системи на Мъск на бойното поле. Базираният в САЩ предприемач разгневи Киев миналия уикенд, когато предложи мирно споразумение, основаващо се на нови референдуми под наблюдението на ООН, оставяне на Крим на Русия и обезпечаване на водоснабдяването, както и на неутрален статут за Украйна.

След като тази статия беше публикувана за първи път, Мъск написа в Twitter: “Що се отнася до това, което се случва на бойното поле, то е класифицирано”. Милиардерът и SpaceX засега отказват други коментари по темата.

Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна и генерал Валерий Залужний, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, също отказаха коментар пред Financial Times.

Трима войници, действащи на фронтовата линия, потвърдиха, че техните системи Starlink са спрели да работят по време на битки. Няколко терминала не са работили през последните дни и край Харков, според един от войниците, който воюва в района.

Мъск даде тласък на Киев в първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, като позволи на своите сателити Starlink да излъчват в страната, помагайки на армията да заобиколи интернет прекъсването на Москва.

Но тази седмица той предизвика възмущение сред украинците и техните съюзници, като предложи границите между Русия и Украйна да бъдат решени чрез нови референдуми. Той също така каза, че признава полуостров Крим, който Москва едностранно анексира през 2014 г., и каза, че вярва, че рускоезичните райони на Източна Украйна “предпочитат Русия”.

През 2021 г. Мъск говори чрез видеовръзка на конференция, организирана от Сергей Кириенко, ръководител на вътрешната политика на Путин, отговарящ за асимилацията на анексираните територии от Русия. В сряда Мъск написа в туит, че е разговарял с руския президент миналата година.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в четвъртък отказа да коментира видеосрещата на Мъск с Путин и каза, че не е знаел Starlink да е достъпен в Русия.