Проф. Рачев предупреди: Такова нещо не се е случвало от 50 години! Иде смутно време / КАРТИ

„Това ще е последният ден, в който ще е студено. Такива неща не трябва да се случват в края на пролетта“ – това заяви климатологът професор Георги Рачев.

Този май месец може да се окаже по много показатели един връх в 50-годишната история на метеорологията. Може да се окаже най-студеният“, допълни той.

Климатологът направи и неочаквано признание: „Вчера пътувах по магистрала „Хемус“… ами то приличаше на ноември месец“.

Той обаче бе категоричен, че от днес започва повишение на температурите, което ще се задържи и до края на другата седмица, че и до края на месеца.

„Но следобедните часове няма да се отървем и ще има валежи. Времето ще бъде смутно – сутрин повече слънце, а след обяд дъждове“, каза проф. Рачев в сутрешния блок на bTV.

По думите му това се дължи на антициклон, който ще обхване страната ни.

Проф. Рачев каза, че на празничният 24 май ще имаме типично майско време – сутринта слънце, леко хладно, сравнително нормално, а следобедните часове ще има превалявания и прегърмявания.

В Стара Загора е същото положение при валежите – слънчо ще се показва в сутрешните часове. „Може временно да загърбим духалките“, пошегува се Рачев.

В района на Хасково също не е топло. Вероятността за валежи в много части е голяма.

По думите на климатолога към 15 градуса върви температурата на водата. Хубаво време с по-щадящи градуси ще е в морските градове

„В Русе малко слънце като изгрее, много бързо се вдигат температурите“, каза Рачев.