Директорката на училището с двойките в Пловдив: Учениците нямат голям интерес към българския

  • Гълъбина Матерова не търси причината в преподавателите, били на ниво
  • На матурите по български през 2022-а по 3 училища в областите Бургас, Пловдив и Плевен нито един не бе издържал изпита

“Отличниците от нашето училище отиват в математическата и двете езикови гимназии в града”, заяви директорката на СУ “Братя Миладинови” в Пловдив Гълъбина Матерова, след като се разбра, че всичките 12 зрелостници от учебното заведение, явили се на матурата по български език и литература, са изкарали двойки.

Данните бяха изнесени от шефката на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова.

“18 ученици завършиха при нас през тази година. От тях 12 се явиха на матурите. Не знам защо останалите 6 не са държали изпита. Учениците нямат голям интерес към българския език. Както казах по-рано, тези, на които този предмет е нужен, отиват преди това в други гимназии”, добави Матерова. Тя защити преподавателите по български език в училището.

“В никакъв случай не търся причините у учителите. Те са много добри професионалисти и си вършат работата на ниво”, каза още директорката.

Тя допълни, че по-малките ученици от СУ “Братя Миладинови” са  отлично подготвени и това ще стане видно от високите оценки, които очаква да получат на задължителните изпити.

Училище “Братя Миладинови” се намира в най-големия квартал на Пловдив – “Кючук Париж”. Често отличниците от него се насочват към двете езикови гимназии, хуманитарната или в математическата. Голям конкурент е и училище “Любен Каравелов”, което е след голям ремонт и привлича много ученици.

В “Братя Миладинови” има повече паралелки в малките класове, но в по-горните – намаляват. За учебната 2023-2024 г. отново ще има само една паралелка зрелостници.

През 2022 г. по 3 училища в областите Бургас, Пловдив и Плевен нито един ученик не бе преминал матурата по български език.

4102-ма са държали изпита в Пловдив и региона. Слабите оценки са общо 660, което е 16,09% от всички.

Пловдивска област е класирана на трето място в страната след София и Смолян по този предмет. Средният брой точки, които учениците са постигнали, е 52,40, а оценката е “добър” 3,95. За страната средно зрелостниците са постигнали 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93.

Езикова гимназия “Пловдив” е с най-висок резултат на държавния зрелостен изпит по БЕЛ тази година със 77,89 точки . След нея е Математическата гимназия със 75,05 точки и и ЕГ „Иван Вазов“ с резултат от 74,67 точки.

Няма ученик от Пловдив и областта, който да е постигнал максималния брой точки по български и литература. 15 са изкарали отлични оценки в скалата от 95 до 99,5 точки, а 223-ма са с отлични оценки, като са успели да преминат скалата от 84 до 95 точки. Те са 5% от всички явили се.

24chasa.bg