Известен финансист: Този “вървежен” столичен квартал ще се превърне в призрачен град

До 15 години част от „Малинова долина“ ще се превърне в призрачен град. Такава прогноза направи Стойне Василев, финансов консултант и основател на „Смарт мъни“, който взе участие в събитие, организирано от на имотна агенция.

Хората няма да искат да живеят там. Дали ще бъде извън града, или на друго място в столицата, времето ще покаже“, казва Василев.

Според него след време много хора ще осъзнаят, че са взели грешно и прибързано решение с покупка на имот в този район на града.

Там, където няма улици, просто няма откъде да дойде. Там, където има презастрояване, по-добре няма да стане. При покупка на жилище, трябва всички аспекти да се преосмислят много добре. Вече не е достатъчно просто да влезем в нашата крепост и да видим отвъд нея „гето“, казва още Стойне Василев, цитиран от economic.bg.

Изпълнителният директор на агенция Гергана Тенекеджиева не е на неговото мнение и се въздържа от коментар, но е категорична, че истинските инвеститори не спират да строят само защото пазарът е “леко разколебан”.

По време на дискусията беше засегната и темата за необитаемите жилища и беше направен опит да се защити тезата, че въпреки големия брой „тъмни прозорци“, инвеститорите няма да спрат да строят, тъй като хората искат „нещо ново“.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) близо 46% от жилищните сгради в България са необитавани към септември 2021 г., като делът им в селата е по-голям от този в градовете. Увеличението в сравнение с 2011 г. е значително – тогава необитавани са били само 26.9%, сочат данни на НСИ от преброяването на населението.

Освен това, според Гергана Тенекеджиева, все повече хора вече обръщат внимание на общите части и всичко, което се намира извън тяхната врата.

Поколенията се сменят и вече хората обръщат внимание на всичко, което се намира извън тяхната входна врата. Тепърва ще видим какво ще се случва с най-младото поколение, което живее в метавселената. Но те все още не са на пазара“, казва още Тенекенджиева.