Денков: Докладът на ДАНС е манипулация и заради това няма да го публикувам

Премиерът Николай Денков обяви доклада на ДАНС за машиното гласуване за манипулативен и поиска оставката на зам.-председателя на службата Деньо Денев. 

“Вчера ЦИК  забрани гласуването с тях, това се направи на основата един доклад на ДАНС, в който наблюдения са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира вота. Те са неоснователни. Машините в момента играят ролята на принтери  и може да видите дали гласът ви е отчетен коректно”. Денков настоя, че има и видеозапис на процеса в Министерството на електронното управление.

Докладът на ДАНС е във формат, който не отговаря на изискванията, той не е в класифициран формат. Създава се усещането, че той е направен така, за да се разпространи манипулативно без проверка на фактите, каза той.

По отношение на представянето на доклада на ДАНС, министър-председателят каза, че не вижда никаква причина да представя доклад, който по негови думи, представлява една манипулация.

В доклада са включени коректни факти – да имало е такъв запис, такива снимки, но не са коректни заключенията, достатъчно  е било да се направи проверка защо се прави това. Тези снимки  и записи са направени в защитена стая под видеонаблюдение. Там са били 10 човека, каза Денков.

В доклада има много неверни твърдения. Те просто не са верни. Това, което е важно в случая е дали машините могат да се използват за изборите – това се удостоверява с доклада на Министерството на електронното управление. ЦИК нарушиха Изборния кодекс, днес вероятно пак ще го нарушат, но всички трябва да спазваме техните решения, за да не създадем риск за изборите. Хората да не се притесняват – утре да отидат и да гласуват, с каквото искат и с каквото могат, но е важно да имаме максимално много хора гласували. Членовете на комисиите много да внимават там, където се гласува с хартия и има опасност да се създадат невалидни бюлетини, каза той.

Не вярвам този манипулативен доклад да е случаен, допълни той.

Обръщам се към ЦИК – имате всички основания да преразгледате вчерашната си заповед и да върнете машинното гласуване. МВР е готово при промяна на решението да достави машините навреме в населените места. Това каза премиерът Николай Денков на извънредно изявление в Министерския съвет. 

Решението на ЦИК е взето в разрез с Изборния кодекс, подчерта премиерът. Смятам, че това е злоупотреба и нарушение на Изборния кодекс, продължи той.

Министерският съвет е готов веднага да гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, каза Денков. Той очаква такова предложение да постъпи от настоящия шеф на агенцията.

Над 660 хил. бюлетини бяха обявени за недействителни на последните избори с хартия. Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са избрани с тях, каза премиерът. Срокът за сертифициране на машините е в 17 ч. днес.

ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без тяхно разрешение, подчерта Денков. Той обаче настоя, че има две такива писма до МВР. 

Ако продължи това напрежение, няма смисъл да има кабинет. Важно е да вземаме правилните решения – до момента това ставаше. Но това, което се случва в момента е много зад границите, които са приемливи, допълни той.

Не виждам защо да представям един доклад, който представлява манипулация. Да я разпространиш на сайта на Министерския съвет означава да легитимираш една лъжа, настоя премиерът.

Процесът на верифициране е делегиран на този зам.-министър, защото това съответства на неговата експертиза, той работи в екип. Затова отговорността е на неговите плещи. Той е натоварен с тази заповед и заедно с експертите са се подписали единодушно, че всичко е наред. ЦИК трябваше да изчакат. Още една дезинформация беше казана, това, което е предтавил министър Йоловски е, че документът за верификация не е представен, защото не е подписан, тъй като тя трябва да приключи днес. А ЦИК го представиха, че е два ли не никога няма да има такъв документ, посочи Денков.

Процесът с верификацията не е свързан с доставките на машините. Например, тези в чужбина сме ги изпратили много преди това, каза той.

Ако министър Йоловски е нарушил правилата, тогава има смисъл да му се иска оставката. Аз не виждам такава причина. По отношение на зам.-министъра ще бъде направена проверка, допълва той.

Източници: “24 часа”, epicenter.bg, dariknews.bg