Уволняват зам.-шефа на ДАНС Деньо Денев заради доклада за машините

Отново трябва да обсъждаме как ще гласуваме – с машини или само с хартия. На последните местни избори над 600 хил. бюлетини бяха обявени за недействителни. Затова след последните местни избори бяха въведени машини. Бюлетини от тях не могат да са недействителни“.

Това каза в свое изявление в Министерския съвет министър-председателя Николай Денков.

„Срокът за сертифициране на машини е днес в 17:00 часа следобед. Вчера ЦИК забрани гласуването с машини. Решението им е след доклад на ДАНС, в който са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот. Машините в момента са принтери. Може да се погледне какво са отпечатали“, посочи Денков, цитиран от bTV.

Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Създава се впечатлението, че липсата на секретност цели той да се разпространи“.

Министерският съвет ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев след доклада, обяви Денков. Според публична информация,  Денев е назначен на поста след настояване на съпредседателя на ПГ на ДПС  Делян Пеевски.

Според него ЦИК е заблудила обществото. „Всичко се прави в последния момент, за да няма време за реакция. Върховния административен съд ще може да се произнесе в понеделник – след изборите. Имате основания да преразгледате решението си и да позволите машинното гласуване. МВР е готово да достави машините“, посочи той.

Ако напрежението между партньорите продължи, няма смисъл от кабинет“, каза още министър-председателят.

Сагата около организацията на изборите в неделя започна в петък по обяд след среща на председателите на част от парламентарните групи в Народното събрание. Пред тях председателя на парламента е представил доклад на ДАНС относно машините за гласуване.

На местните избори на 29 октомври и на евентуалните балотажи ще се гласува само с хартиени бюлетини, реши централната избирателна комисия. Текстът бе приет с 12 гласа „за“ и 2 гласа „против“.

Срещу решението на ЦИК е внесена жалба във Върховния административен съд, но той ще се произнесе най-рано в понеделник.

Пред сградата на ЦИК има протест след решението да не се използват машини на предстоящия местен вот.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!