ТАСС: Премиерът на България подкрепя увеличаването на вноските в бюджета на ЕС

Българският министър-председател Николай Денков е подкрепил предложението за увеличаване на националните вноски в бюджета на ЕС. Българският лидер е заявил позицията си пред репортери при пристигането си на срещата на върха на ЕС.

“Предпочитаме варианта за увеличаване на националните вноски в бюджета на общността, защото алтернативата – спиране на финансирането на редица проекти, много от които са много важни за нас, като например решаването на въпросите по темата за миграцията и защитата на външните граници на ЕС, не ни устройва. Ние не искаме да се отнемат средства от програмите за регионално развитие, общата селскостопанска политика и други, смятаме, че е по-добре да се съберат необходимите средства от страните членки”, каза Денков.

Българският министър-председател уточни, че решение по този въпрос ще бъде взето през декември, а сред лидерите на ЕС има желание да се намерят възможности за компромис. “Има приоритети, определени от Европейската комисия – това са Украйна, миграцията и помощта на общността за страните, засегнати от природни бедствия. Въпросът е как точно да се балансира бюджетът и откъде ще дойдат необходимите средства”, каза той.

На 20 юни Европейската комисия призова страните от ЕС да направят допълнителни вноски в бюджета на общността за периода 2024-2027 г., които са необходими за одобряването на програма за бюджетна помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро през следващите четири години и 20 млрд. евро за военна помощ. Това предложение не беше посрещнато с ентусиазъм в страните от ЕС, чиито бюджети бяха засегнати от икономически проблеми, свързани с антируските санкции. Поради тази причина дългосрочните програми за помощ на ЕС за Украйна все още не са приети.

Основният източник на средства за бюджета на ЕС са преките вноски на неговите държави членки, пропорционални на техния БВП, които представляват над 70% от всички приходи. Освен това бюджетът на ЕС получава приходи от търговията с въглеродни емисии и няколко други общоевропейски екологични такси, които се събират от гражданите на държавите – членки на ЕС.

Източник: ТАСС

Гласове