Глиги се върна от Украйна и обяви: Бих се, за да не станат Варна и Бургас като Донецк и Луганск

Българският доброволец в Украйна Иван Калчев-Глиги преди седмица се върна в България след 6 месеца на фронта. Това е второто му и последно посещение като доброволец в Украйна, съобщи той пред Нова телевизия.  “Бих се, за да не станат Варна и Бургас като Донецк и Луганск. Най-вече от чувство за дълг. Там обаче все по-малко имат нужда от чужденци, няма да се връщам. Това си остава украинска задача”, каза Глиги.

Той призна, че престоят му в Украйна го е променил, направил го е по-търпелив и толерантен. По думите му човек привиква към напрежението и смъртта спира да прави впечателение.

“Дори когато някой приятел от съседната рота е умрял, го приемаш за нещо нормално”, разказа той.

Глиги нарече войната в Украйна “терористична акция” на Русия. Според него няма как да се повтори голямата усилие за украинска контраофанзива, тъй като войната вече е преминала в друга фаза и ще бъде много по-трудно да се види отново голямо освобождение на окупирани от Русия територии.

“Колкото повече време минава, става все по трудно. Руснаците не спират да стрелят с артилерия и ракети по цивилни села, докато украинската армия пази цивилните, които още живеят в окупираните територии”, каза Иван Калчев.

По думите му е отишъл в Украйна без сериозен военен опит, но там се е превърнал във войник.

“Отдавна обаче войната не е да се марширува 20 километера с манерка и противогаз”, подчерта Глиги.

Иван Калчев разказа, че е подписал декларация за поверителност на информацията и затова няма право да говори в детайли за преживяването си на украинския фронт.

Глиги е на мнение, че Русия води войната по терористичен начин, тъй като във всеки един момент, където и да се намираш в Украйна, има опасност да бъде ударен от снаряд:

“Това, което не се вижда от репортажите е, че войната е 99% чакане. През цялото време имаше опасност за живота ми. Във всеки един момент, независимо къде се намираш, има опасност върху теб да падне снаряд”, коментира той.

“Звукът на войната е тишина. През повечето време е тишина и се ослушваш и отвреме навреме – експлозия. По-близо или по-далеч”, каза Глиги.

Според него е вероятно целият украински народ вече е изгубил способността си да се изненадва от войната и насилието. По думите му България продължава да е обект на хибридни атаки и поради това пропутински и антиевропейски настроения са придобили характера на култ, така че отдавна разумните аргументи са спряли да влияят върху хората. Според Глиги светът е станал твърде сложен за обяснение и конспирациите, че някой тайно дърпа конците, се приемат по-лесно.

“Жалко е, че ни управлява сглобката. Основният ѝ смисъл е, че заставаме от добрата страна на историята, но цената от изпирането на Борисов и Пеевски ще я плащаме още дълго време”, коментира Глиги сегашното управление. Според него участниците от страна на ПП-ДБ в управлението ще приключат кариерата си след разпада на т.нар. “сглобка”.