Напрежението ескалира: Бомбички и водно оръдие на протеста на футболните фенове

Бомбички и димки летят на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз в центъра на София, наложи се силите на реда да използват водно оръдие.

В протеста, който започна малко след 17:00 часа в района на Националния стадион “Васил Левски”, участват над три хиляди души.

От жардармерията на няколко пъти призоваха с мегафон демонстрантите да се успокоят, но това не се случи и униформените използваха водното оръдие, за да прекратят ексцесиите.

Беше докарано и второ водно оръдие, а полицаите използваха сила и разпръснаха множеството. Има пострадали полицаи и фенове.

Демонстрантите скандират “Оставка” и обидни квалификации към Българския футболен съюз и към Борислав Михайлов.

Преди началото на протеста към множеството на улица “Гурко” и улица “Любен Каравелов”, където основно бяха феновете на Левски, се присъедини и група унгарски футболни фенове, съобщава БТА.

Привържениците на ЦСКА се събраха на Орлов мост и закрепиха транспарант с надпис “Оставка. 18 години стигат” на един от пилоните.

Друга група запалянковци се събра на кръстовището на булевардите “Цар Освободител” и “Васил Левски” при Софийския университет.

Исканията на демонстрантите са за незабавна оставка на Борислав Михайлов и на цялата управа на централата и насрочване на извънреден конгрес до февруари 2024 година, на който да бъде избрано ново ръководство.

За охраната на протеста са ангажирани около 1600 полицаи от СДВР. Служителите на реда затвориха подстъпите към стадиона още в ранния следобед, като движението по булевард “Евлоги Георгиев” в района пред стадион “Васил Левски” е спряно.

Националният отбор на България по футбол ще играе тази вечер от 19:00 часа европейска квалификация срещу Унгария при закрити врата на стадион “Васил Левски”.