Отбой: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС отлагат таксата за пренос на руски газ, за да не ни спънат за Шенген

Таксата за пренос на руски газ през България се отлага, за да не спъне влизането ни в Шенген – за това са се разбрали ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

“Току-що разговаряхме и взехме решение, че за газовата такса за пренос ще следваме общия европейски подход. Тази такса не трябва да е едностранна от страна на България, трябва да се работи с Европейската комисия. Само заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който да имат ефект върху икономиката и на Руската федерация”, каза Кирил Петков след разговор с Бойко Борисов. Тя обаче не била между тях в ролята им на партийни лидери, а на председатели на комисиите по външна политика и европейски въпроси в парламента.

Борисов обясни, че страната ни е “доста близко до Шенген” и не трябва нищо да спъва България към влизането ѝ. Освен това ще успокои съседните страни.

Не стана ясно дали това е превантивна мярка, или някоя от страните го е поставила като условия на България. Петков обаче обясни, че темата се обсъжда с Европейската комисия от няколко седмици и се е стигнало до решението, че такъв подход трябва да се изработи на общоевропейско ниво. Затова за момента тя не отпада, а се отлага, докато се изготви общ европейски механизъм.

“Този шанс не бива да го пропилеем заради такси. Затова се дърпаме назад, за да вървим по европейския подход. И двамата сме категорични, както и партиите ни, че трябва да имаме и ясна дата за сушата. Това е нещото, което най касае нашият транспортен бизнес, икономиката и всичко останало”, каза Борисов и отново настоя страната ни да е пълноправен член на Шенген.

24 часа