Правителството отпусна спешно половин милиард лева за първа вноска за машини “Страйкър”

Правителството одобри спешно отпускането на половин милиард лева – 263 300 000 долара, като първа вноска за покупката от САЩ на брониранираните бойни машини “Страйкър”. Плащането трябва да бъде извършено до 15 декември.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2023 г., за извършване на плащане по Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър“, гласи официалното съобщение.

Договорът бе ратифициран със закон от Народното събрание на 01.12.2023г. Той бе подписан в изпълнение на приетия от парламента Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”.

Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътните войски на Българската армия, твърдят още от МС.

Сделката предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията Stryker. Прогнозната стойност за реализация на проекта за инвестиционен разход е 1,376 млрд. долара (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1.82 лв.) без ДДС. Заплащането на посочения проект на договора и двата бъдещи договора за придобиване на бойни припаси е предвидено да се извърши за период от пет години. Първото плащане следва да бъде направено тази година.

В проекта е записано още, че общата сума по проекта е прогнозна, като предвид естеството на договорите по Програмата за чуждестранни военни продажби, в случай на необходимост, промяната на стойността на договора ще се извършва по реда на Закона за международните договори на България. Освен посочените финансови средства, за цялостната реализация на проекта за придобиване на бойни и спомагателни машини ще са необходими и други допълнителни разходи за заплащане на данък добавена стойност (ДДС), мита и други; заплащане на транспортни разходи.

Предвидено е началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 г., а краят да е през първото тримесечие на 2028 г. Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 г. и 2027 г. с темп на доставките от десет машини на месец.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!