Велинград – перлата на родния балнеотуризъм

Велинград, е един от най-добрите планински курорти за балнеотуризъм. В града има изключително много лековити минерални извори около, които са изградени десетки модерни спа центрове и хотели, където може да се насладите на пълното удоволствие от спа процедурите.

Освен супер модерните спа центрове и хотели, в града има шест градски бани с минерална вода, където срещу символична сума може да се възползвате от лековитото свойство на прочутата велинградска минерална вода.

Минералните бани са разположени в различните краища на града. Три от тях се намират в квартал Лъджене – Карбонатна баня, Кремъчна баня и Вельова баня. Останалите три се намират в кв.Каменица. Там са изградени минералните бани Власа и Сярна баня, а шестата – Кална бяна се намира между двата квартала Лъджене и Каменица.

Минералната вода във Велинград, е подходяща за лекуването на бъбречно-урологични и стомашно-чревни заболявания, тъй като, е с ниска минерализация.

Освен с прочутите си минерални извори и модерните спа центрове и хотели, Велинград разполага с куп забележителности, които трябва да бъдат посетени. Безспорно символите на града са извора Клептуза и крепостта Цепина, но освен тях има още няколко изключителни места, които са не по-малко атрактивни.

Едно от тях, е параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец”. Той се намира в центъра на града и, е построен през далечната 1902г. В него са разположение гробниците на войниците от руската империя, които са загинали при битките в Плевен.

Архитектурата на параклиса, е дело на Пенчо Койчев, а уникалния интериор, е направена от най-добрите художници и скулптури, които по това време са били преподаватели в Софийското рисувално училище, което днес се нарича Художествена академия.

Целият интериор, е уникален, но впечатление прави скулптурата, която се намира над входната врата на параклиса. Ако се вгледате малко повече в нея ще забележите, че върху главата на змея, е изобразен турски полумесец, а на върха на копието на светеца, е поставен кръст. Уникалната скулптура, е направена от един от най-известните български скулптури – Жеко Спиридонов.