“Биволъ” с документи от Прокуратурата: Борисов е баща на детето на Йовчева и е платил за къщата

„Разследването идентифицира като действителен източник на средствата за придобиване на имота Бойко Методиев Борисов“. Това се твърди във внесените от главния прокурор Иван Гешев документи по разследването „Барселонагейт“, които бяха публикувани от разследващия сайт „Биволъ“.

По-късно извадки от документите бяха публикувани и от главния редактор на Bird Атанас Чобанов.

„Средства в посочения размер не могат да имат легален произход, тъй като Борисов не е имал имущество, което да му позволи да извърши такъв разход. Парите за закупуване на имота са преминали през дружество “Tера Тур Сервиз” ЕООД, което е било управлявано от бащата на лицето Валентин Василев Златев, който се намира в близки приятелски отношения с Борисов. Борисов към момента на придобиването на имота е поддържал интимна връзка с Йовчева, от която има дете.

Тази връзка се отрича от Борисов, но са събрани доказателства, затова че той отрича отношенията си с посоченото лице, за да не бъде уличен в корупционни действия”, се казва в официалния документ на прокуратурата, подписан от прокурор Стефан Христов от Софийската градска прокуратура, осветен от „Биволъ“.

Имоът за 2.9 млн. евро в Барселона е придобит, за да живеят Борислава Йовчева и нейното семейство.

Преди две седмици Софийската градска прокуратура поиска снемането на имунитета на Бойко Борисов, за да бъде разследван като участник в организирана престъпна група с цел “пране на пари”. Борисов каза, че няма да се откаже от имунитета си, а парламентарната група на ГЕРБ го подкрепи.

Прокуратурата подозира, че парите за къщата в Барселона са били генерирани от корупционни престъпления на лице, заемащо висша публична длъжност. изпратена е за правна помощ до Турция за разкриване на банкови сметки и имоти на Борислава Йовчева и Бейзат Яхя, който е сочен като близък до Валентин Златев и Бойко Борисов. Прокуратурата подозира, че Яхя е изнесъл в Турция 300 милиона лева и е закупил за Йовчева луксозен имот след 2015 г.

„Биволъ“ и Bird подчертават, че не разполагат с документи от прокуратурата, които да доказват твърденията на прокурора, че Борисов е “действителен източник на средствата”, както и че „е поддържал интимна връзка с Йовчева, от която има дете“.

Фирмата „Тера Тур Сeрвиз“ е собственост на офшорна компания, но като действителен собственик в българския Търговски регистър е деклариран Валентин Златев, близък приятел на Борисов. До момента беше известно, че Чаушев е купил имота и той твърдеше пред медиите, че го е направил със свои средства, а не с пари на юридическо лице по договор за мандат.

Във вторник се очаква главният прокурор Иван Гешев да говори пред евродепутатите от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към комисията ЛИБЕ.. За събитието, което е насрочено за 13 юни, съобщи първо Елена Йончева, която е част от мониторинговата група.

„Идеята е евродепутатите да бъдат запознати с промените в Закова за съдебната власт, както и с внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години, както и въпроси, възникващи от изтекъл запис от заседанието на ръководството на „Продължаваме промяната“, обясни Йончева причината за изслушването в началото на миналата седмица.

България е под наблюдение на мониторинговата група от лятото на 2020 г. Оттогава Бойко Борисов е канен два пъти, за да бъде изслушан като премиер на България, но и двата пъти той не се яви и прати министри.https://euractiv.bg/