Евгени Минчев: За Бога, братя – погладувайте!

Цените са изключително надути, точно като стомасите на онези, които безволево се отдават на хранителните си навици

Невероятни морски новини пристигат чрез социалните мрежи всеки ден. Тараторът бил толкова, мусаката била толкова. Пладнешки грабеж, бих казал аз за подобни цени, особено като научих, че супата някъде е 18 лева, а чевермето – 60 лева.

Най-вече си мисля, кому трябва да се храни с тези тежки храни, когато след час ще покажеш телесата си на плажа или най-малкото във фоайето на хотела, сред приятели, близки, непознати, пише Евгени Минчев за “Труд”.

Хранителните заблуди при хората са странно разпространени. Все още си мислят, че пържени тиквички с кисело мляко, миш-маш, омлети и сирене по шопски са блюда, подходящи за лятото. Никак, ама никак не са, уверявам ви. Това са просто калорийни бомби, които забавят мисълта, тежат на тялото, уморяват ви. Не си представям идеалната почивка декорирана с тези храни, при 35 градуса жега и влажност.

Да се върна на цените. Те са изключително надути, точно като стомасите на онези, които безволево се отдават на хранителните си навици. Доколкото чувам – празни ресторанти няма, цените очевидно не смущават клиентите, въпреки дежурните оплаквания на хотелиерите. Та, за Бога, братя, стегнете се малко и не позволявайте шкембетата ви да вървят на минута пред вас.

Цените нека ви сигнализират, че е много по-добре да похарчите сто лева за кратка екскурзия или театър, за опера или балет, вместо за излишна храна, която всички знаете къде отива впоследствие. Забранете си да бъдете производител на отпадъци и се задоволете с необходимото. Може да е плод, малко парче сирене /но никога заедно и по едно време/, отдайте се на лек коктейл и наслада към момента. Ходете повече, оставете автомобилите на паркинга и ходете, ходете, ходете.

Усилието винаги се възнаграждава, дори да сте поели повече храна, ходете, вместо да се излежавате с пълен стомах на шезлонга. Ако личната ви хранителна хигиена не ви интересува, помислете как някъде някой се нуждае от тази храна, след изморителен ден. Той или неговите деца. Така мотивацията ви ще е по-смислена а резултатите ще са удовлетворителни.

Моите лични препоръки, като човек който следи за теглото си, са да не надвишавате 1100 калории на ден. Лесно е да ги изчислите, като потвърждавам от опит, че закуската е напълно излишна. Достатъчно е едно кафе, ведро настроение, малко парче шоколад за енергия и дотук сте с 250 калории. Имайте предвид, че едно яйце е само 60 калории като варено, пържено скача на поне 200 калории.

Интернет предлага изчерпателна информация за калориите на всеки продукт. Алкохолът, освен напълно излишен и опасен в жегите съдържа празни калории, които примесени с хранителните, могат да ви причинят нечуван дискомфорт. Комбинацията на алкохол и храна може да бъде ужасна, да ви повали и подуе. За Бога, братя, погладувайте.