Украйна обмисля коридор за зърно през териториалните води на България

Украйна обмисля възможността за изграждане на “зърнен коридор” през териториалните води на Румъния и България – т.е. ще опита да изнася селскостопанската си продукция през нашите води в Черно море. Това заяви украинският посланик в Турция Василий Боднар пред “Суспилни”.

Ден по-рано Русия обяви край на зърнената сделка, която позволяваше на Украйна да изнася с кораби от черноморските си пристанища през Черно море. Каква е идеята на Украйна?

“Русия, след като се оттегли от споразумението, каза, че вече не осигурява безопасност. А това означава, че те може да обстрелват пристанища, инфраструктурата и евентуално кораби. Това е рискът“, каза Боднар.

Москва вече направи това – малко след края на сделката с посредничеството на Турция и ООН, която Кремъл отказа да удължи, бяха нанесени удари по пристанищния град Одеса.

“Имаме възможност да привлечем кораби, както и компании, които са готови да предоставят тези кораби за превоз на зърно. От наша гледна точка, това може да се реализира и без да се използва този маршрут, който вече е договорен, а през териториалните води на Румъния и България. Това също е възможен вариант за минимизиране на рисковете“, каза украинският посланик в Турция. Все още това е само идея, като официални коментари от София и Букурещ няма.

Останалите варианти пред Киев

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че ЕС ще продължава да подпомага украинския износ по “пътища на солидарността” – сухопътни коридори, установени още преди сключването на зърнената сделка през лятото на 2022 г. Хърватия пък предлага железопътната си мрежа и пристанищата в Адриатическо море за транспортиране на украински храни по алтернативни маршрути поради блокирането на споразумението за зърното от страна на Русия, обяви държавният секретар на Министерството на външните работи Франьо Матушич. Кремъл обяви, че не иска продължаване на зърнената сделка без участието на Русия – т.е. само със споразумение между Украйна, ООН и Турция.

Според говорителя Дмитрий Песков това крие “рискове за сигурността”. Това е отговор на предложението на украинския президент Володимир Зеленски към турския държавен глава Реджеп Ердоган. Същевременно Координационният център в Истанбул, който правеше инспекции на корабите по споразумението, беше закрит. Ердоган даде обещание, че ще опита да убеди Владимир Путин да възобнови Черноморската инициатива. САЩ пък заявиха, че износът на украински селскостопански продукти по суша ще бъде по-малко ефективен, отколкото по море. И назоваха важно условие – Щатите няма да участват във военния ескорт на товарни кораби.

Припомняме, че още след освобождаването на командирите от полка “Азов”, които се намираха в Турция и трябваше да останат там до края на войната, тръгнаха спекулации, че президентът Реджеп Ердоган е готов да защитава зърнената сделка чрез военни кораби в Черно море.

Защо сухопътните коридори не са опция №1?

От началото на войната Украйна изпраща около 10% от износа си на зърно през сухопътната си граница с Полша. Въпреки това е вероятно да се появят задръствания, ако тя изнася повече зърно по този маршрут, пише BBC. Железопътните линии на Украйна са с различно междурелсие от тези в останалата част на Европа, което означава, че всеки влак със зърно трябва да бъде прехвърлен от един комплект вагони на друг на границата. Освен това железопътната мрежа в Източна Европа няма капацитет да транспортира до балтийските пристанища и Констанца (Румъния) дори сравнително малките количества зърно, които Украйна изнасяше по суша досега.

Голяма част от зърното остава в страни като Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, вместо да бъде транспортирано по-нататък. То препълни техните пазари и доведе до срив на цените на хранителните продукти на местно ниво. За да защити доходите на фермерите в тези страни, ЕС се съгласи да ограничи износа на храни от Украйна до 15 септември.

Източник: actualno.com