Българските нефтохимици след решението на НС за прекратяване на концесията: Застрашихте работата и семействата ни

Синдикатът на българските нефтохимици „Лукойл“ разпространи гневно писмо до депутатите от Народното събрание на Р България.

Ето какво се казва в писмото: 

До депутатите от Народното събрание на Република България

Уважаеми дами и господа народни представители!
С настоящото писмо Синдикатът на българските нефтохимици изразява силното безпокойство и несъгласие на членовете, работещи в дружествата от групата „ЛУКОЙЛ” в България и обслужващите организации, относно отнемането на концесията за пристанищен терминал „Росенец”. Дълбоко сме възмутени от неоснователните обвинения срещу служители на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД в контрабанда и други нарушения на територията на терминала, изказани от депутати от Народното събрание.

Спомняме си в какво ужасно състояние се намираше предприятието през 1999 г., преди „ЛУКОЙЛ” да го придобие остаряло оборудване, големи дългове към доставчици и контрагенти, ниски заплати.

Това не може да се сравни с условията, в които работим днес. Всички производствени мощности и транспортна инфраструктура, включително терминалът в „Росенец”, непрекъснато се модернизират. Доходите на нефтохимиците се индексират ежегодно и са значително над средните за страната. На фона на факта, че през последните години десетки други заводи в цяла Европа окончателно прекратиха съществуването си, ние не допуснахме нито един ден престой, имаме гарантирани работни места и постоянни възможности за професионално развитие.

Спазват се всички изисквания за опазване на околната среда и безопасността, всички закони и разпоредби – както на Република България, така и на Европейския съюз. Години наред заводът не е допуснал нито един сериозен инцидент. Дружеството се е доказало като отговорен, социално ориентиран работодател.

Днес, заради действията на депутатите от Народното събрание, отново трябва да се притесняваме за бъдещето си. В България няма други подобни обекти, където ние – инженерите и квалифицираните работници в нефтохимическата промишленост – бихме могли да намерим работа, ако решението за прекратяване на концесията за терминал „Росенец” направи невъзможно управлението на предприятието от страна на „ЛУКОЙЛ”.

Какво ще се случи с нашите работни места и с бъдещето на производството в този случай? Направиха ли депутатите от Народното събрание подобен анализ, преди да внесат разрушителните си предложения?

През последните години вече доста се уморихме от многобройните ”доброжелатели” от различни политически формации, които се опитват да трупат политически дивиденти и да се самоутвърждават за сметка на всеки Нефтохимик, манипулирайки общественото мнение, отправяйки безпочвени обвинения и в крайна сметка застрашавайки работата ни и благополучието на семействата ни.

Не приемаме да дават оценка на нашата дейност и да рушат завода ни хора, които никога не са стъпвали в рафинерията и не познават спецификата на производството както го познаваме ние.

Амбицираните сте да разрушите нещо, което е развивано в продължение на 60 години и особено през последните две десетилетия! Сега нашият комбинат е едно от най-високотехнологичните производства в Европа, в което са израснали професионално специалисти от няколко поколения, династии нефтохимици!

Уважаеми народни представители, бъдете представители на народа! Престанете да спекулирате с теми, свързани с нашия Завод! Спрете да разпространявате неверни и недоказани твърдения, които хвърлят сянка върху престижа на завода и неговите служители. Ние, нефтохимиците на България, сме против това нашият труд, нашият професионализъм и нашата компетентност да бъдат в услуга на вашите политически амбиции.

Синдикат на българските нефтохимици „ЛУКОЙЛ”