Властта няма да изтегли териториалните планове, блокадите остават

Протестът на енергетиците остава.

Премиерът Николай Денков отново повтори днес, че изтеглянето на Плана за възстановяване и устойчивост от ЕК би имало изключително вредни последици за въгледобивните региони и хората там.

Премиерът Николай Денков заяви, че териториалните планове не могат да бъдат изтеглени от ЕК, както настояват енергетиците.

Тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от процедурата, в която тя получава подкрепа за осъществяване на съответния преход, така че аз няма да изтегля плановете. Това е, което трябва да се разбере, че няма как да продължи, както е било досега, но ние имаме нужда от тецовете още години наред в обема, който ни трябва, за да имаме стабилна енергийна система“, посочи премиерът.

„Аз лично вече не очаквам проблеми, защото би било изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент. Няма никаква причина то да бъде бламирано по повода, който се казва“, коментира премиерът по повод предстоящия вот на недоверие, цитиран БНТ.

Той отговори и на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че правителството е пуснало грантова схема за фотоволтаици, пише debati.bg.

От изказването стана ясно, че той е сбъркал две процедури, предполагам, че някой от съветниците му го е подвел. Той не говори за това, за което си мисли, че говори“, каза още той.

На коментара на лидера на ГЕРБ, че най-важна в политиката е математиката, Денков заяви, че правителството работи по програмата на мнозинството.

„Колкото до математиката, аз действително се учудвам, няма какво да се заплашваме всеки от нас, в момента или поне аз и екипът около мен, се опитваме да свършим нещо полезно за България. Ако някой не иска да участва в тоя процес, тогава може и да сбърка математиката, но това е съвсем друга задача“, обясни Денков.

Обсъжданията по вота на недоверие ще бъдат в четвъртък, а гласуването – 24 часа по-късно.

Единадесети ден остават блокадите на магистрала „Тракия“ при Стара Загора, Прохода на Републиката и Подбалканския път при Гурково.

От вчера протестиращите се готвят и за ефективни стачни действия. Това решение беше взето на импровизирано събрание на магистрала „Тракия“ край Стара Загора.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!