Иран заплаши: Очаквайте действия срещу Израел до часове!

Иран заплаши Израел с намеса в случай на сухопътна операция на израелската армия в Ивицата Газа. Това съобщава новинарският портал Axios. 

Подчертава се, че съответното предупреждение е било предадено чрез специалния координатор на ООН, който е провел среща с ръководителя на иранското външно министерство.

Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан заяви по държавната телевизия, че в близките часове може да се очакват “изпреварващи действия” и добави, че на Израел няма да бъде позволено да предприеме каквито и да било действия в ивицата Газа, без да понесе последствия.

“Лидерите на “оста на съпротивата” няма да позволят на ционисткия режим да предприеме каквито и да било действия в Газа. Всички възможности са на масата и ние не можем да бъдем безразлични към военните престъпления, извършвани срещу на народа на Газа”, каза Амир Абдолахиан.

“Оста на съпротивата” е способна да води продължителна война с врага (Израел)… в следващите часове можем да очакваме изпреварващи действия от страна на “оста на съпротивата”, каза той, без да без да уточнява какви.

Миналата седмица върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Техеран не е замесен в атаката на подкрепяната от него групировка “Хамас” срещу Израел на 7 октомври, но приветства, по думите му, “непоправимото” военно и разузнавателно поражение на еврейската държава.

Подкрепата за палестинската кауза е стълб на политиката на Ислямската република след революцията от 1979 г. и начин шиитската страна да се представи като лидер на мюсюлманския свят, съобщи БТА.

Техеран твърди, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката “Хамас”, която контролира ивицата Газа.

По-рано вчера иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че макар Техеран да подкрепя палестинската кауза, “оста на съпротивата” срещу Израел взема собствени независими решения.


По-рано постоянната мисия на Иран в ООН вече публично обвини Израел във военни престъпления и предупреди за възможните последствия. 

Постоянният представител на Израел прекъсна връзките си с координатора на ООН за контакти с Иран.

Влизането на Иран е може би основната интрига на палестинско-израелския конфликт. Тел Авив е наясно, че няма да е лесно да победи една от най-силните армии в региона на бойното поле. 

Освен това подкрепата от международната общност може да отслабне, ако започне сухопътна операция в Газа.

В информационното пространство все по-често се чуват мнения за неоправданата жестокост на израелската армия към мирното население на палестинския анклав.

Ситуацията в Ивицата Газа вече е близо до хуманитарна катастрофа и ако израелската армия влезе в Газа, тя може да се влоши.

С наземна операция в Газа Израел може да провокира няколко арабски държави да влязат в конфликт. А Тел Авив едва ли ще се справи с война на няколко фронта. Дори като се вземе предвид военната помощ от САЩ.

БТА, Глас нюз бг