Качински: Еврото би означавало Полша да загуби контрол върху икономиката си

Лидерът на управляващата партия в Полша “Право и справедливост” Ярослав Качински заяви, че приемането на еврото би означавало Полша да загуби контрола върху икономиката си, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

Качински, понастоящем вицепремиер, говори в последния ден от кампанията преди изборите на 15 октомври в град Стараховице в Югоизточна Полша.

По силата на договора си за присъединяване към ЕС Полша официално се ангажира да приеме еврото, но досега не е определена дата, на която общата европейска валута ще замени злотата. На среща с местни поддръжници Качински заяви, че “приемането на еврото би означавало да изгубим контрола върху икономиката си”.

“В Полша вече няма да има национална банка в сегашния смисъл на думата, всичко ще се решава от Европейската банка”, каза политикът.

Той добави, че Европейската банка със сигурност не се контролира от държави като Полша.

“Тя е под влиянието на Германия, може би до известна степен под това на Франция и може би някои други страни имат по-малко влияние върху нея”, каза Качински.

Той също така твърди, че приемането на еврото ще доведе до “радикален спад на жизнения стандарт, който ще продължи много години”.

БТА

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!