Война в центъра на София! Полицай ритна в главата повален демонстрант на улица “Гурко” / ВИДЕО

Полицай ритна в главата повален демонстрант на улица Гурко

Полицай ритна в главата повален демонстрант на улица “Гурко” – в отсечката между улица “Шишман” и булевард “Васил Левски”.

На кадрите, с които OFFNews разполага, се вижда как към 19:20 ч. шестима служители на реда са обградили повален на улицата демонстрант, а след това единият от полицаите го рита в главата.

Тази вечер напрежението ескалира на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз и Борислав Михайлов – бомбички и димки полетяха в района на Националния стадион, наложи се силите на реда да използват водно оръдие.

От жандармерията на няколко пъти призоваха с мегафон демонстрантите да се успокоят, но това не се случи и униформените използваха водното оръдие, за да прекратят ексцесиите.

Беше докарано и второ водно оръдие, а полицаите използваха сила и разпръснаха множеството. Има пострадали полицаи и фенове.

Националният отбор на България по футбол игра тази вечер от 19:00 часа европейска квалификация срещу Унгария при закрити врата на стадион “Васил Левски”.

“Не съм си представял по този начин началото на мандата ми. Винаги съм си мислел как да градим, а не да рушим. Не приемам никаква форма на рушене на публичен ресурс. Много по-различно бих искал да протестираме”, това каза кметът на София Васил Терзиев, който пристигна на протеста срещу Българския футболен съюз.

Той бе пред Министерството на спорта, за да разговаря с протестиращите.

Призова ги да да се приберат по домовете си, след което се насочи към стадиона. 

“Каквито и да са проблемите на футбола, разбираме ги, не сме доволни, но тези хора не заслужават да бъдат мятани камъни по тях”, каза той, след като по-рано стана ясно, че има пострадали полицаи в безредиците, пише 24часа.

“Тези опожарени коли, това всичкото го плащаме ние”, каза още кметът. 

Терзиев увери, че движението ще бъде възстановено утре сутринта. 

“Пак да кажа, това не е начинът да се протестира. Надявам се все пак да има малко разум и да не вандалстват в градския транспорт. Това всичкото ние го плащаме, отново казвам”, призова той. 

Стана ясно, че една от опожарените коли е на Общинска полиция.

“Двама от ранените фенове са с травми на главата, но са в съзнание. Дотук нашите екипи не са транспортирали някой в тежко състояние”, каза директорът на Дирекция “Обществен ред, отбранително-мобилизационна подготовка и защита при бедствия” в Столичната община Красимир Димитров. 

Протестът рязко ескалира към 18:20 ч. в четвъртък. Футболните запалянковци започнаха да хвърлят бомбички и ракети срещу полицията. Полицията изкара водното оръдие на барикадата и предупреди, че ако не спрат, ще бъде употребена сила.

Полицията предприе мерки и изтласка всички протестиращи по ул. “Гурко”. Започна да разпръсква феновете. Органите на реда започнаха да налагат с палки и да пръскат със спрей – и тези на първа линия, но и минувачите, чак към сградата на Министерството на спорта.

След началото на мача в 19:00 ч. феновете запалиха няколко кофи за боклук и отново тръгнаха към полицията. Във входа на блок на “Гурко” човек е пребит зверски от полицията. Не се знае какво е състоянието му. Идва линейка към мястото. Бесни фенове потрошиха полицейски бус на “Васил Левски” до Министерството на спорта и взеха полицейските щитове и всичко вътре. След това го запалиха, скандирайки “къде ви е водата сега”. Има сигнали и за бити деца.

Трима са арестувани пред Министерството на спорта, а по информация на СДВР има и ранени полицаи.

По последна информация пострадалите са 12, от които двама или трима са с тежки наранявания.