Столичният кмет с извънреден призив към протестиращите фенове: Моля, не унищожавайте града, бъдете цивилизовани!

Моля, не унищожавайте града. Той не е виновен за футболните ни неуспехи. Към това призова новоизбраният столичен градоначалник Васил Терзиев и подчерта, че СДВР и другите екипи на правоохранителните органи държат ситуацията под контрол.

“Призовавам всички протестиращи да проявят спокойствие и да пазят града и инфраструктурата. Нито бусовете, нито кофите за боклук са виновни за проблемите на българския футбол. Нека проявят нужната доза цивилизованост към гражданите и органите на реда. Не е това начинът да се протестира”, каза той.

“Ясно никой не е чул апела ни за мирен протест и нещата ескалираха. В контакт съм със СДВР, отивам на място да се запозная с обстановката“, каза Терзиев в ефира на БНТ.

“Феновете и всички трябва да проявят разум и да няма повече поражения и ранени. Към момента имам информация за няколко ранени фенове и няколко полицаи.

Моля ви се, пазете града, и хората от службите. Не зная дали има провокатори, но почти винаги има провокатори на подобни протести”, добави новоизбраният кмет на София.

„Има множество ранени полицейски служители. Безпрецедентни вандалски прояви. Полицаите бяха с жилетки анти-конфликт, без оръжия. Протестиращите започнаха с фойерверки, павета.

Преди протеста иззехме тръби, фойерверки и други предмети, които са забранени при масови прояви“, заяви зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов.   

Центърът на София стана арена на безпрецедентен вандализъм. В района на стадион “Васил Левски”, на кръстовищата на “Гурко” и “Васил Левски” вилнеещи запалянковци палеха кофи за боклук и подпалиха дори един бус. Наложи се полицията да ги разпръсква с водно оръдие, припомня БГНЕС.

В момента органите на реда изтласкаха протестиращите от кръстовището и лека-полека възстановяват реда в района.

“Спрян е градският транспорт по “Васил Левски”. Призовавам гражданите да стоят далеч от протеста, за да намалим шансовете за последващи проблеми”, призова Васил Терзиев.