Алжир дава 1,5 млрд. долара, за да е в икономическа група с Русия

Президентът на република Алжир Абделмаджид Тебун каза, че Алжир официално е подал молба за членство в Новата банка за развитие (NDB) на групата БРИКС с първи принос от 1,5 милиарда долара, подчертавайки, че членството на Алжир в групата, съставена от пет държави, „отваря нови икономически възможности“, предаде алжирската новинарска агенция АПС, цитирана от БТА. 

„Подадохме официално молба за членство в групата БРИКС и нейната Нова банка за развитие, като акционер с първа вноска от 1,5 милиарда долара“, каза президентът на републиката в интервю, дадено на Китайската централна телевизия (CCTV), в кулоарите на държавното му посещение в тази страна.

Официално съществуваща 2009 г., БРИКС се състои от пет държави с развиващ се потенциал, а именно Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Подчертавайки, че членството на Алжир в БРИКС „ще отвори нови икономически възможности“, президентът Тебун каза, че „Алжир работи от години заедно с Китай за един по-добър и по-справедлив свят, в който се предоставя помощ на бедните страни“.

„Ние също работим за многополюсен свят“ и „с Китай призоваваме за преразглеждане на няколко аспекта на институциите на ООН, като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), които вече не обслужват бедните и нововъзникващите страни“, каза президентът на републиката.

Групата БРИКС е по-благосклонна към нас.

Споменавайки перспективите на алжирско-китайското икономическо сътрудничество, президентът изтъкна амбицията на Алжир да изпълнява съвместни проекти с Китай „във всички области, главно космическата наука, висшето образование, фармацевтичната индустрия, обучението, железопътната връзка между градовете на далечния юг с тези на север и минното дело, особено мината Гара Джебилет (Тиндуф) (Gara Djebilet (Tindouf), която е една от най-големите мини в света.“

Президентът Тебун спомена и други потенциални проекти за партньорство между двете страни, включително транспортирането на желязна руда от Гара Джебилет до металургичните заводи в северната част на страната.

Като се има предвид големият китайски опит в аерокосмическата област, Алжир иска да „работи в партньорство в тази област като част от съвместна алжирско-китайска компания, специализирана в науката и космическите приложения, за да обучава алжирците по отношение на достъпа до космоса“.

Изтъквайки подобряването на бизнес климата и инвестиционния климат в Алжир, президентът на републиката каза, че новият закон за инвестициите “отваря обещаващи перспективи за всички инвеститори с важни гаранции, които не съществуваха преди”, добавяйки, че такава правна рамка благоприятства инвестициите.

 Китайските компании имат улеснения за инвестиране в Алжир, като се има предвид доверието между китайските компании и алжирското правителство, каза президентът Тебун, приветствайки приятелските отношения между двете страни и подкрепата на Китай за Алжир в процеса на развитие от в периода от обявяването на независимостта на страната.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и АПС)