Хвърчат искри: Ето защо Радев разкара Киро и Асен от спешната среща довечера за националната сигурност

Войната между Румен Радев и лидерите на “Продължаваме промяната” гръмна с нова сила, след като президентът изчегърта Кирил Петков и Асен Василев от спешната консултативна среща заради ескалацията на конфликта в Близкия Изток.

Срещата на “Дондуков” 2, целта на която е да бъдат обсъдени заплахите пред националната сигурност на България, ще се състои тази вечер от 18 часа.

Форматът, който Радев свиква обаче е нов, и е подобен на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Различното в случая е, че на срещата няма да присъстват лидерите на политическите партии, а само председателят на парламента, премиера, министрите и шефовете на службите.

Действията на държавния глава донякъде са напълно очаквани, като се имат предвид някои предходни събития от тлеещата вече месеци наред война с политическите му деца Кирил Петков и Асен Василев. 

В края на май, след като изтече записа от националния съвет на “Продължаваме промяната”, партията на Стефан Янев – “Български възход”, поиска президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност, в който обаче да не участват лидерите на “Продължаваме промяната – Демократична България” и на ГЕРБ-СДС.

Повод за официалната позиция на формацията, която беше представена парламентарно в 48-ото Народно събрание, бяха именно изтеклите записи, които създадоха една камара скандали на политическата сцена.

Като отговор на всичко това, пред журналисти в Ново село Радев коментира възможността за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност така: “На КСНС се водят заседанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация”. 

Пет месеца по-късно президентът намери начин да изпълни заканата си, като разкара двама от участниците в записа, разбунил държавата – Кирил Петков и Асен Василев, от днешното заседание, касаещо националната сигурност. 

Покрай вождовете на “Промяната” го отнесоха и лидерите на останалите политически сили, които също не са поканени на срещата. 

ПИК

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!